Američtí piloti padli u Budějovic do léčky nacistů. Jejich letadla se pak zřítila na dvou místech

21. duben 2020

Na jaře 1945 odtikávaly poslední hodiny druhé světové války. Porážka Hitlera byla už zcela jasná, přesto se němečtí vojáci nevzdávali. Proto 17. dubna nad tehdejším protektorátem vyhasly životy dvou mladých amerických pilotů.

Osmadvacetiletý Raymond Reuter a jednadvacetiletý William Preddy pronásledovali německé letadlo, které odstartovalo z pražské Ruzyně. Německý letec zamířil na jih Čech, američtí piloti se vydali za ním, a tím nechtěně spadli do léčky.

„Nad letiště v Plané u Českých Budějovic americké piloty přivedlo pronásledování německého Messerschmittu. Německý pilot dal pokyn vysílačkou, že navádí dvě americká letadla nad letiště, takže Němci se na to připravili a oba sestřelili,“ popisuje Jan Zeman, starosta Boršova nad Vltavou.

Pomník připomíná místo, kde se zřítilo letadlo Williama Preddyho

Raymond Reuter se zřítil se svým strojem právě u Boršova nad Vltavou, Williamu Preddymu se ještě podařilo doletět k Dolnímu Třebonínu, kde nouzově přistál. Utrpěl však taková zranění, že za tři dny v českobudějovické nemocnici zemřel.

Podle starosty Dolního Třebonína Pavla Ševčíka letadlo Williama Predyho spadlo u Záluží. „Údajně se zřítilo do smrků, má tam být smrk, který má uraženou špičku. Pilot visel ze stroje hlavou dolů, sedláci, kteří tam tehdy sázeli brambory, mu pomohli a ošetřili ho,“ vypráví.

„Pak ale přijeli vojáci SS a nařídili sedlákovi, aby pilota vzal do Kamenného Újezda. Ten ho vezl na koňském povozu, žebřiňáku. V Újezdu potom rozhodli, že s ním musí až do Budějovic do nemocnice“ doplňuje k příběhu.

Na chodbě českobudějovické nemocnice William Preddy zemřel. Traduje se, že ho tady nechali napospas svému osudu němečtí lékaři a paradoxně mu pomáhal pouze jeden jiný pacient – německý výsadkář.

Čtěte také

Oba piloti byli ozbrojenou součástí ochrany spojeneckého bombardovacího svazu. Ten za druhé světové války startoval z letišť v Anglii, stíhačky jako ochrana létaly z Itálie. Stroje se setkávaly v Evropě nad místem, které už bylo obsazeno Spojenci, takže nehrozilo, že se tam objeví německé stíhačky.

Bombardéry poté pokračovaly dál podle zadání a spojenecké stíhačky je měly doprovázet. „Oba letci se dopustili chyby, hlavně Reuter, který byl velitelem a dal pokyn k pronásledování německého stroje, přestože měli střežit svoje bombardéry, u nich se měli držet,“ komentuje Jan Zeman.

Pomníček připomínající Williama Preddyho najdete kousek od Záluží, druhé pietní místo je u Boršova nad Vltavou. „Je tam informační deska, která popisuje událost, fotografie obou pilotů, kámen a symbolická socha, která kouká směrem na plánské letiště a v ruce drží motýla jako symbol křehkého života,“ popisuje starosta.

Na základně sochy je pozdrav pilotů Good Luck, což by mělo znamenat nejen šťastný let, ale především šťastné přistání.

Spustit audio

Související