Antonín Pelíšek: Neškodné fejky

7. květen 2024

Setkáváme se s nimi všichni. Falešné zprávy, fejky šířící dezinformace, hrozby. Jako novinář se s nimi setkávám denně a tvrdím, že většinu z nich poznám na první pohled.

Před mnoha lety nás učili, že dobrá zpráva má vycházet alespoň ze tří různých seriózních zdrojů, musí být podepsaná a nesmí obsahovat žádné subjektivní hodnocení.

Vyznávám se, že vážně se tvářící fejky zabývající se třeba politikou nebo ekonomikou nečtu. Jsou však i jiné. Zábavné, které nikomu neuškodí.

Vymýšlel si je kdysi spisovatel Jaroslav Hašek coby redaktor časopisu Svět zvířat, když klamal čtenáře popisy neskutečných tvorů. Tedy jaksi něžně klamal. Jako něco na způsob skotské lochnesské příšery.

Dnes se už můžu veřejně přiznat, že jednou jsem takovou zprávičku napsal do novin i já. Po třiceti letech je snad můj drobný prohřešek promlčený. Stalo se to v tiskárně nejmenovaného týdeníku, když sazeči na jedné připravované stránce našli bílé místo. Chyběl jim materiál k zaplnění.

Během pěti minut jsem dodal novou zprávu. Byla o tom, jak orel mořský napadl v jihovýchodním Kongu jedoucí osobní vlak a ten nevykolejil jen díky hrdinství strojvůdce, který dravce odehnal železnou tyčí.

Přiznávám, že to byla za celou moji novinářskou kariéru opravdu jediná a podle mě úplně neškodná falešná zpráva. Neublížila a pokud vím, čtenáři jí uvěřili, protože co je psáno, to je dáno. Nikdo ji alespoň nereklamoval.

autor: Antonín Pelíšek | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.