Antonín Přidal: O příšerné kráse

18. srpen 2019

Příběh o starostech s rolí Hejkala v Jiráskově Lucerně je plný kouzel. To největší z nich ale zůstává v tajnosti. Čte František Derfler. K poslechu do 25. srpna 2019.

Kolik je na světě hejkalů? Jsou to hókalky, hókandy, hučalice, hejkulíci, hojkaláši? Existuje hojákal hrozenkovský? Hýkalisko stěhovavé? Hókal plumlovský? Hejkalka krušnohorská, velmi úpěnlivá? Hukval z hukvaldských lesů. Valašští halekalové a helekalové? Pan učitel z povídky Antonína Přidala byl přesvědčen, že ano.

Existenci těchto podivných tvorů mohl ostatně doložit svými cennými zvukovými záznamy, nasbíranými na pravidelných prázdninových lovech hejkalích projevů. Ale jako všechno, co musí zůstat v tajnosti, svou sbírku nikdy nezveřejnil a využíval ji pouze při studiu své oblíbené ochotnické role Hejkala z Jiráskovy Lucerny.

Utěšený příběh Přidalovy povídky je pochopitelně trochu jiný; hejkalové jsou mu jenom pěkně rozehranou záminkou. Není ani zcela dopovězen, protože opravdu vždy něco musí zůstat v tajnosti. Ale je to příběh úsměvně moudrý a František Derfler, s nímž autor svou povídku nastudoval, vám jej převypráví přesně tak, jak jej Antonín Přidal mínil.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.