Arcibiskup Josef Nuzík: Lékem na samotu je pro mě rozhovor s blízkými nebo návštěva kostela

Dětství strávil v obci Strání na Jižní Moravě. Pracoval jako soustružník, ale pak se vydal na kněžskou dráhu. 9. února letošního roku ho papež František jmenoval 15. arcibiskupem olomouckým a metropolitou moravským. Jeho excelence Josef Nuzík.

Čtěte také

„Člověk si víc uvědomuje, do čeho vstupuje, ale také to, že není na ten úkol sám,“ řekl.

Od jmenování uplynuly už téměř dva měsíce. Už předtím – tedy po konci Jana Graubnera, který byl v květnu roku 2022 jmenován pražským arcibiskupem – na něm ale ležela velká zodpovědnost, co se olomouckého arcibiskupství týká. „Zvykl jsem si, že od té doby, co je arcibiskup v Praze, končí záležitosti u mě a rozhodnutí musím vykonat já,“ zmínil.

Člověk si víc uvědomuje, do čeho vstupuje, ale také to, že není na ten úkol sám.
Josef Nuzík, olomoucký arcibiskup

Sám přesto cítí, že do nové role musí postupem času teprve dorůstat. „Někdy si uvědomuji, že na určité překvapivé situace ještě neumím reagovat tak pokojně, jak bych měl. Nebo rozhled, který bych někdy měl mít, ještě nemám. Například takové vlastnosti musím rozvíjet,“ uvádí Nuzík.

Redaktorka Petra Ševců a olomoucký arcibiskup Josef Nuzík

Než se vydal na kněžskou dráhu, vyučil se a pracoval jako soustružník v Uherském Brodě. „Vedla mě k tomu praktická rovina. Přemýšlel jsem o gymnáziu, protože jsem měl jen tři dvojky. Sousedova kamarádka se ale na gymnáziu pořád musela učit, tak jsem si řekl: To já nemůžu, chci i pomáhat rodičům,“ usmíval se. „Do života mi to dalo hodně. V praxi jsem se naučil, jak těžko se vydělává koruna,“ dodal o vyučeném oboru.

Do čela olomoucké arcidiecéze bude Josef Nuzík uveden při slavnostní bohoslužbě v sobotu 13. dubna od 10.00 hodin v katedrále sv. Václava v Olomouci.

Jak vzpomínal na své dětství, které prožíval s dalšími 10 sourozenci? Jaké bylo jeho osobní hledání víry? Jak nahlíží na jiná náboženství? Nebo kdy se zařekl, že už nikdy nebude vyzývat Boha, aby mu dal důkaz, že při něm stojí?

Záznam rozhovoru si můžete poslechnout ve výše přiloženém audiu.

Olomoucký arcibiskup Josef Nuzík v budově Českého rozhlasu Olomouc

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

autor: pese
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.