16. prosince 2010 v 10:27 |

AB_11_tisková_zpráva

c2f2aba572c974a5a9a41c3d6bcfc9db.png
16. prosince 2010 v 10:27 |

AB_11_tisková_zpráva

Tisková zpráva Art's Birthday 2011

Český rozhlas a Galerie Národní technické knihovny v Praze uvádí Art´s Birthday 2011 Globální oslava miliontých čtyřicátých osmých narozenin umění

V pondělí 17. ledna 2011  mezi 20. a 22. hodinou se v produkci Českého rozhlasu a Evropské vysílací unie EBU uskuteční sedmé mezinárodní vysílání a série koncertů u příležitosti globální konceptuální oslavy narozenin umění - Art´s Birthday 2011.

Tradice celosvětových oslav Narozenin umění vznikla právě 17. ledna, v roce 1963. Tehdy jeden ze členů uměleckého hnutí Fluxus, Robert Filliou, prohlásil, že umění se zrodilo před 1.000.000 let, když pravěký umělec vhodil suchou houbu do nádoby s vodou. Od té doby organizují umělci celého světa jakousi globální "narozeninovou party“ připomínající památku tohoto Filliouova performačního gesta i jeho snu o věčném spojení umělců - The Eternal Network.

Český rozhlas vstupuje do tohoto večera programem hned na několika úrovních:

On-Site:

Galerie Národní technické knihovny v Praze, Technická 6, Praha 6 - série performance a koncertů předních domácích umělců pohybujících se v rozmanitém, provokativním, ironizujícím, meditujícím a zejména žánrově těžko definovatelném světě akustických umění - kdesi na přímce mezi akustickým improvizovaným koncertem a elektronickou multimediální show.

TyaRa (rádiová performance), Marjan (elektroakustické vibrace), Radio ROYAL (zpracování druhotných sonických surovin),  Palagrachio (duo pletacího stroje a klavíru), No Pavarotti (...svět, který je příjemně zaoblený, nedá se však osahat...)

On-Air:

Český rozhlas 3 – Vltava a Radio Wave - živý přenos nejen samotných koncertů z Galerie NTK v Praze, ale také z téměř dvacítky podobných narozeninových oslav po celém světě - vše za pomoci satelitní sítě Evropské vysílací unie EBU – to celé ve dvou nezávislých a odlišných programech třetího a Čtvrtého okruhu českého rozhlasu

On-Line:

rozhlas.cz/artsbirthday, artsbirthday.ebu.ch - kompletní internetový rozcestník probíhajících narozeninových party, audio i video streamy, programy a informace o umělcích včetně satelitních audio streamů přinášejících celých osm hodin živého programu z celého světa.

Mediální partner: HIS Voice - časopis o jiné hudbě

Kontakt:
Michal Rataj, Producentské centrum ČRo, michal.rataj (at) rozhlas (dot) cz | Marcela Hájková, Český rozhlas 3 – Vltava, marcela.hajkova
(at) rozhlas (dot) cz | Michal Bureš, Český rozhlas - Radio Wave, michal.bures (at) rozhlas (dot) cz