16. prosince 2010 v 12:13 |

AB_11_onsite_CZ

c2f2aba572c974a5a9a41c3d6bcfc9db.png
16. prosince 2010 v 12:13 |

AB_11_onsite_CZ



Galerie Národní technické knihovny v Praze Technická 6, 16080 Praha 6 - Dejvice http://www.galerientk.cz

17. ledna 2011 | 20:00 - 22:30




20:00 TyaRa (Hommage à J. Cage, A.V. Popov, G. Marconi)

20:30 Ensemble MARIJAN

20:55 Radio ROYAL

21:20 Palagrachio

21:45 NO PAVAROTTI


20:00 TyaRa (Hommage à J. Cage, A.V. Popov, G. Marconi)
TyaRa je současně nástrojem i hudebním seskupením, v jehož rámci probíhá průzkum napříč pásmy rádiových vln. Brumy, šumy, šelesty, rachoty, šramoty, ale i mluvené slovo a reprodukovaná hudba se díky čtveřici ladičů (Magdaléna Kobzová, Alexandra Moralesová, Barbora Švarcová, Viola Ježková, které doplňuje host Kryštof Pešek) rádií stávají výchozím zvukovým materiálem, který je dále postoupen dvěma sekvencerům, v nichž je onen sběr z vln kompozičně uspořádáván Michalem Kindernayem a Michalem Cábem. Na platformě TyaRa dochází k propojování náhody s řádem a výsledná zvuková koláž sahá od abstraktních ploch až k minimalistickým rytmickým kompozicím.

Projekt vznikl v ramci dilny Centra audiovizuálních studií na IIM.




20:30 Ensemble MARIJAN
Ensemble Marijan vznikl v roce 2000 a je zaměřen na interpretaci hudby na pomezí improvizace a autorské kompozice jeho členů, absolventů skladby na brněnské JAMU. V řadě skladeb se využívá i elektronické a elektroakustické hudby a scénické akce vytvářející z koncertů souboru vystoupení multimediálního charakteru. Obsazení souboru Marijan je proměnlivé, ale základ  tvoří stálí členové - Markéta Dvořáková (klávesové nástroje, bicí, vokál), Jan Kavan (cello) a Ivo Medek (bicí, preparovaný klavír, amplifikované objekty a instalace). Od roku 2009 byli do souboru přibráni mladí umělci – Lucie Vítková (akordeon),  Petr Pařízek (flétna, zpěv) a Sára Žalčíková (piano).

Vedle koncertních skladeb a improvizací jsou členové souboru také autory operní halucinace v 38 scénách s názvem MrTVÁ?, která byla uvedena v rámci 50. ročníku mezinárodního hudebního festivalu Varšavský podzim 2007, projektů Ohně, Soundscapes a OT 301 – Live in Amsterdam. Soubor je členem brněnského Sdružení Q a často spolupracuje i s výtvarnými umělci. Skladby z repertoáru souboru zazněly v poslední době např. na festivalu V:NM v Grazu, Wiener Festwochen, Audio Art Krakov a Varšava, GrabenFest ve Vídni a dalších akcích v Holandsku, Německu, na Slovensku, v Polsku, na Ukrajině a opakovaně i v USA.



20:55 Radio Royal
Projekt Radio Royal dua Federsel (mgf, no input mixing board, generator, talkbox) a Ferenc (LP,MC) se zabývá recyklací a využíváním nepotřebných, odpadních zvuků.

Přeskakování drážky v gramodesce nebo zkratovaný obvod v mixážním pultu vytváří rytmické vzorce, nad kterými se klene další pseudoharmonický zvukový materiál vytvářený šumem audiozařízení, procesovanou zpětnou vazbou vytvářenou pomocí starých zvukových efektů a další manipulací s gramodeskami.

Nověji zařadili RR do svého instrumentáře také další obstarožní média - kazetové a páskové magnetofony. Hudební informace uložená na magnetických médiích nebo vinylech je nicméně druhotná, protože středem zájmu projektu RR je vždy médium samo. Radio Royal je laboratorní projekt na zpracování druhotných sonických surovin.

“Děj lze vystihnout zvukovým obrazem. Uslyšíme-li šplouchání vody, odfukování, náhle ticho, zvuk zápasu, sykot vzduchových bublin, prudké veslování, skok do vody, usilovná plavecká tempa, vytažení břemena na břeh, silné nadechování a vydechování, a nakonec úlevné oddechnutí, naše zvukové zkušenosti a představivost nám napoví, že jsme sledovali úspěšnou záchranu tonoucího.”

Zdeněk Bouček, Ivo Rottenberg: ABC lovce zvuku. Práce, Praha 1974.



21:20 Palagrachio
Palagrachio je od roku 2006 název pro občasná hudební setkání pianisty Petera Grahama a hráče na amplifikovaný pletací stroj Dopleta Ivana Palackého. Duo hraje důsledně hudbu přítomného okamžiku. Oba hudebníci se během koncertu pokouší intuitivně rozhodnout, co už zahráno být nemusí. V roce 2010 vyšla na labelu Uceroz studiová nahrávka pod názvem Looking For A Looking For.

Peter Graham (piano) vystudoval na brněnské konzervatoři hru na varhany a kompozici. Ve studiu pokračoval na JAMU ve třídě Aloise Piňose. V současnosti učí na katedře kompozice a dirigování Hudební fakulty JAMU v Brně.

Ivan Palacký  (amplifikovaný pletací stroj Dopleta 180) - hudebník a architekt. Hrál (v osmdesátých a na začátku devadesátých let) v různých skupinách jako např. v Sledě, živé sledě. V současnosti je společně s Filipem Cenkem členem audiovizuálního improvizačního dua „Koberce, záclony“. Vede si zvukový deník ze svých cest – zaznamenává útržky příběhů, podivné zvuky a rozmanité „akustické chyby“. Od roku 2002 se věnuje volné improvizaci a rád se zúčastňuje krátkodobých projektů (spolupráce s duem Cremaster, Willem Guthriem, Andreou Neumann, Klausem Filipem, Toshimaru Nakamurou ad.), stejně jako rád hraje sám. Od roku 2005 se jeho hlavní zálibou stalo „dolování“ zvuků z amplifikovaného jednolůžkového pletacího stroje Dopleta 160 a 180. V roce 2009 založil label „Uceroz“ a doposud vydal dvě alba studiových nahrávek se svými nejoblíbenějšími spolupracovníky.

http://www.palacky.org/ucerozcatalogur02.html



21:45 NO PAVAROTTI
No Pavarotti založili na podzim roku 2009 členové projektu The Ruin of Ruins k!amm (člen dalších projektů RUiNU a Kaspar von Urbach) a Rouilleux. Na značce KLaNGundKRaCH vydali 3“cd-r singl Fat Pink Mouse In Graceland / Un Giorno Perfetto (2009) a dvě dlouhá alba: No Pavarotti (2009) a Too Late To Care (2010). Jejich z velké části improvizovaná hudba, skládající se z kytarových ploch, elektronického šumu a hlasu obou protagonistů v různém stupni rozkladu, je mix drone-ambientu, noise, post-psychedelie a popu. Odráží se v ní smutek a osamělost krásných míst, lidí, věcí a melodií, nahlížených ze strany dezintegrace a smrti. Zvuk evokuje svět, který je příjemně zaoblený, nedá se však osahat, protože by se rozdrolil pod rukama. Je slunečno, nebe je modré a moře průzračné, ale každá prozářená pláž má svého mrtvého surfaře, který se hlásí o slovo.

http://klangundkrach.net/no.pavarotti/