01. ledna 2008 v 15:55 |

AB_08_TZ

c2f2aba572c974a5a9a41c3d6bcfc9db.png
01. ledna 2008 v 15:55 |

AB_08_TZ

Tisková zpráva
ke stažení: ZDE

]]>

Art's birthday 2008
Společný večer akustických umění zastřešený Evropskou vysílací unií (EBU)



Společný večer akustických umění pod záštitou EBU nabídne přímým přenosem Český rozhlas 3 - Vltava ve čtvrtek 17. ledna 2008 od 21.00 - 22.00 hodin. Živé vysílání z karlínského Studia "B" Českého rozhlasu bude zařazeno do satelitní sítě Eurorádia v čase 22.00 - 22.30 hod.

Letošní téma "FOREVER YOUNG" přinese futuristické pohledy do budoucna pop-kultury, zahrnující interakci mezi posluchači, hudebníky a umělci z celé Evropy - tedy jakýsi výlet zvuku a hudby do budoucnosti.

Český rozhlas se k těmto celosvětovým oslavám narozenin umění připojuje radio-aktivním happeningem s názvem "SIXTIES RELOADED" jako vyjádřením pocty umění české avantgardy 60. let. Ke zvukové performanci se ve Studiu B Českého rozhlasu sejdou: Jaromír Typlt, Martin Ježek, Slavo Krekovič a Oliver Rehák. V závěru přímého přenosu Michal Cab, a Stanislav Abraham uskuteční improvizovaný remix zahraničních příspěvků. Poté bude následovat půlhodinové vysílání do satelitní sítě Eurorádia. Představí se v něm Lloyd Dunn a Michal Kindernay.

Autoři dramaturgické koncepce večera, Martin Blažíček a Lukáš Jiřička k tom uvádí: "SIXTIES RELOADED předvede současnou tvorbu českých a slovenských hudebníků, výtvarníků, básníků a performerů. Autoři, kteří sami představují současný český a slovenský umělecký experiment, představí reflexi všeobecně známých děl 60. let převedenou do soudobého uměleckého jazyka i technologie. Principy a postupy použité v dílech původních tak dojdou nové realizace v podobě hudebních a audio-artových kompozic. Sixties Reloaded je současně výzvou ke kritickému zhodnocení a novému pokusu o uchopení tvůrčích výrazových prostředků, které jsou dodnes přijímány za běžnou součást umělecké praxe."

Další živé rozhlasové a internetové performance se odehrají ve veřejnoprávních stanicích v Berlíně, Baden-Badenu, Stockholmu, Helsinkách, Bruselu, Bratislavě, Vancouveru, Madridu, ve Vídni aj. To vše zaplní společné čtyřhodinové satelitní vysílání EBU. S odkazem na myšlenkový okruh hnutí Fluxus se tak na mnoha místech světa sejdou umělci napříč žánry současného zvukového umění.

Celovečerní program se uskuteční u příležitosti oslav narozenin umění (Art´s Birthday), svátku, jehož historii popisuje ve svém textu tvůrce Robert Adrian: "Art's Birthday Party je oslava památky Roberta Fillioua, který 17. ledna 1963 deklaroval, že umění se zrodilo přesně před 1,000,000 let, v okamžiku, kdy kdosi vhodil suchou houbu do nádoby s vodou. 10 let poté pak oslavil 1 000 010. narozeniny umění v Neue Galerie v Cáchách. Po Filliouově smrti v roce 1987 začali umělci postupně slavit tento svátek v duchu "The Eternal Network", věčného spojení umělců na celém světe. Narozeninová oslava se tak koná na různých místech světa a jednotliví umělci jsou vyzýváni, aby "umění" přinesli své narozeninové dárky, které mohou být díky vzájemnému komunikačnímu propojení společně sdíleny... ...Globální "narozeninový večírek umění" se tak snaží vytvořit pohodu a přitom si připomenout památku Filliova snu o věčném spojení umělců - The Eternal Network..."

Celý průběh Art´s Birthday bude možné po celou dobu (20.05 - 24:00 CET) sledovat v nejrůznějších podobách audio i video přenosů na internetových adresách zúčastněných institucí. Hlavní webový rozcestník bude k dispozici na adresách: http://www.rozhlas.cz/artsbirthday
http://www.artsbirthday.net