Banánová lízátka

Dnes jednoduše, zdravě a nasladko. Pokud vás čeká dětská oslava, máme pro vás specialitu, která není složitá na přípravu. Je ověřeno a vyzkoušeno, že děti ji budou milovat a dospěláci tiše závidět nebo i ochutnávat.

Na 15 kusů budete potřebovat:

  • půl pytlíku dětských piškotů
  • 100 g strouhaného kokosu + trocha na zdobení
  • 3 lžíce agávového sirupu
  • 2 zralé velké banány
  • 100 g hořké čokolády (lze použít i mléčnou nebo půl na půl)

Postup:

  1. Piškoty najemno nadrtíme.
  2. Přidáme k nim rozmačkané banány, strouhaný kokos a agávový sirup.
  3. Piškotovou hmotu plníme do kleštiček na lízátka. Pozor, nezapomeňte zapichovat tyčky!
  4. Pokud kleštičky nemáte, můžete uválet kuličky ručně a zapíchat do nich zkrácená brčka. Hotová lízátka ihned přemístěte do lednice.
  5. Pak si ve vodní lázni rozpusťte čokoládu.
  6. Do hlubokého talíře nasypte hrst strouhaného kokosu.
  7. Lízátka pak namáčíme do rozehřáté čokolády a klademe na pečící papír (nepřilepí se) a cca za 3 minuty, až čokoláda trochu ztuhne, ještě obalíme v kokosu.
  8. Před podáváním znovu necháme vychladit v ledničce.

Tyčky na lízátka se dají pořídit například v cukrářských potřebách. Když je ale nemáte, dají se použít ustřižená, zkrácená papírová brčka. Pokud vám z přípravy zbyde rozehřátá čokoláda v kastrůlku, dejte ji do lednice a použijte při další příležitosti.

Související

  • Jablková a fialková zmrzlina

    Apetýt vás receptem osvěží a naláká na skutečné jaro. Z Kuchařky pro Mendela, kterou objevilo Moravské zemské muzeum ve svých archivech, vám nabízíme dva recepty.

  • Tuňákové muffiny

    V Apetýtu pro vás máme tip na něco opravdu lehkého. K duhu vám to možná přijde právě po dnech hojnosti, které vás během vánočních svátků čekají.

  • Hranolky ze sladkých brambor

    V pátečním Apetýtu pro vás máme tip na další bezmasou dobrotu. Tentokrát budeme k její přípravě potřebovat batáty, tedy sladké brambory.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.