Bez haterů bych neměla takovou sledovanost. Devatenáctiletá barberka Sarah dělá TikTok pro Romeu

8. duben 2024

Mladá Sarah dělá oblíbená videa na TikTok pro Romeu. Ve videích vzdělává, baví a rozšiřuje povědomí o romské kultuře. Kromě toho pracuje jako barber – upravuje pánské hlavy. Jednou z barber shopu odešel zákazník proto, že nechtěl nechat ostřihat syna od Romky. Sarah se tomu ale směje. Rasismus se podle ní z ulic přesunul spíš na sociální sítě.

8. dubna 1971 se konal v Londýně kongres, na kterém se dohodla vlajka i hymna romského národa. Od té doby 8. dubna slavíme Mezinárodní den Romů. I to se dozvíte z videí, kterými Sarah provází. „V Romee pracuje moje mamka. Hledali někoho mladšího na TikTok, tak jsem se přihlásila a zkusili jsme to. Teď to bude asi rok, co to dělám,“ říká Sarah.

Nenávist vůči Romům a Romkám pořád cítí. Podle jejích slov jsou videa úspěšná bohužel i proto, že v komentářích lidé vyjadřují své xenofobní nálady.

„V komentářích u mých videí je to dost cítit. Mně to vlastně dělá tu sledovanost. Kdybych tam neměla hatery, tak myslím, že nemám takový velký čísla,“ uvažuje Sarah. Komentáře si v redakci portálu Romea sice čtou, ale nic si z nich nedělají. Na druhou stranu je prý i dost neromů, které videa zajímají.

„Typický stereotyp, co si vybavuju, je – vy cigáni chodíte na železo. Určitě jsem slyšela o kriminálnících. Vždycky jsem to pociťovala. Ve školce mi třeba říkali čokoládka. Když jsem přišla se značkovým oblečením do školy, tak vždycky říkali, ať ukážu štítek, jestli je to fakt pravý,“ vybavuje si běžný rasismus Sarah.

Na romské kultuře má Sarah nejradši hudbu. „A taky to, jak jsme šťastný – jdeme do toho života. Samozřejmě je důležitá rodina, držíme víc při sobě,“ uzavírá Sarah.

Proč je romská vlajka modrá, zelená a uprostřed je červené kolo? Jaké osobnosti romské kultury Sarah baví? Poslechněte si celou Vlnu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.