Rozhlasový Big Band Gustava Broma

11. červenec 2017

Americký časopis DownBeat ho zařadil mezi 10 nejlepších big bandů světa. Na jeho koncertech hostovaly největší hvězdy jazzu i popu.

Hudba pro big bandy patřila odjakživa k nejprogresivnějším směrům jazzové tvorby. Skladby v sobě spojují důmyslnou kompoziční práci detailně zapsanou do partitur se spontaneitou jazzových improvizací. V českých zemích a na Slovensku mají tato tělesa skvělou tradici a Big Band Gustava Broma patřil k těm nejvíce uznávaným doma i v cizině.

Americký časopis DownBeat ho zařadil mezi 10 nejlepších big bandů světa. Na jeho koncertech hostovaly největší hvězdy jazzu i popu, jako Maynard Ferguson, Dizzy Gillespie, Diana Ross and The Supremes, Ray Conniff, Ben Cramer či Bill Ramsey, Ray Charles, Liza Minnelli, James Morrison, New York Voices, Jiggs Whigham či Zbigniew Namyslowski.

Spolupráce veřejnoprávního rozhlasu a Big Bandu Gustava Broma vždy sledovala nejen potřebu spolupráce s hvězdnými sólisty, ale také hledání nových talentů, skladatelských osobností a podporu soudobé, původní tvorby, která přináší netradiční hudební jazyk propojující jazz s ostatními hudebními styly, včetně klasické hudby. Svědčí o tom studiové i koncertní projekty se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu, legendární vystoupení Big Bandu s Blue Effectem na festivalu Rock for People v roce 2014, účast na festivalech typu United Islands a řadě zahraničních přehlídek.

Od roku 2013 vystupuje těleso pod názvem Rozhlasový Big Band Gustava Broma a stává se rezidenčním tělesem Českého rozhlasu. Uměleckým vedoucím je Vlado Valovič. V roce 2016 vydal Český rozhlas profilové CD tělesa s názvem Correspondance, obsahující výhradě původní tvorbu členů souboru.

Vladimír Valovič
dirigent

Narodil se 9. května 1945 na Slovensku. Po ukončení studií začal pracovat jako hudební režisér Československého rozhlasu v Brně a v Bratislavě. V Brně se také poprvé setkal s předním českým dirigentem Gustavem Bromem a začal spolupracovat s jeho orchestrem.

Vladimír Valovič

V roce 1974 založil svoji vlastní kapelu VV systém, která se orientovala na jazz i populární hudbu a se kterou se zúčastnil mnoha jazzových festivalů po celé Evropě a Latinské Americe. V roce 1983 se stal dirigentem Big Bandu Československého rozhlasu v Bratislavě. Vedl a spolupracoval s mnoha rozhlasovými big bandy v zahraničí např. v Berlíně, Záhřebu, Katovicích a Lublani. Jako dirigent se představil také na Velké ceně Eurovize v Dublinu a Birminghamu.

V roce 1994 přijal nabídku Gustava Broma na spolupráci s jeho orchestrem jako dirigent. Po smrti Gustava Broma se stává šéfdirigentem Big Bandu Gustava Broma, se kterým se pravidelně účastní koncertů po Evropě a účinkuje v programech české, slovenské, polské a německé televize. V roce 2013 se Big Band Gustava Broma stává rezidenčním souborem Českého rozhlasu s názvem Rozhlasový Big Band Gustava Broma.

Obsazení orchestru

Ondrej Juraši – trubka, křídlovka
Juraj Bartoš – trubka, křídlovka
Petr Harmáček – trubka, křídlovka
Miroslav Hloucal – trubka, křídlovka
Lukáš Oravec – trubka, křídlovka
Jan Jirucha – pozoun
Petr Hnětkovský – pozoun
Přemysl Tomšíček – pozoun
Richard Šanda – pozoun
Aleš Vopělka – basový pozoun
Zdeněk Němec – basový pozoun
Radovan Tariška – altový saxofon
Jan Fečo – altový saxofon, sopránový saxofon
Petr Kalfus – altový saxofon, sopránový saxofon, klarinet
Ondřej Štveráček – tenorový saxofon
Rudolf Březina – tenorový saxofon, flétna
Rostislav Fraš – altový saxofon, tenorový saxofon, sopránový saxofon, flétna
Miroslav Poprádi – barytonový saxofon, klarinet
Tomáš Baroš – kontrabas
Luboš Šrámek – klavír, elektrické piano
Majo Ševčík – bicí
Klemens Marktl – bicí

Spustit audio