Jaroslav Humhej

15. duben 2015

Strážmistr Jaroslav Humhej dne 5. května organizoval obranu před budovou rozhlasu, aby se zabránilo zmnožení německých posil a boj se udržel uvnitř budovy. K bojišti se dostal tak, že doprovázel pol. škpt. Bohumila Valtra (velitele Akce rozhlas).

Z domů stojících proti rozhlasu ostřeloval okna, čímž znemožnili ostřelování ulice a házení ručních granátů. Protože mu docházelo střelivo, před rozhlasem vystřílel přibližně šedesát nábojů, shromáždil okolo patnácti civilistů a pronikl s nimi na Wilsonovo nádraží, kde si nabrali nové zbraně.

Takto se zapojil do boje o rozhlas: „Poslední schůzka rozhlasového reportére s kpt. Suchánkem se konala v sobotu 5. května v Bartolomějské ulici po 10 hodině dopolední. V té chvíli dostal pol. škpt. Bohumil Valtr rozkaz od pl. Voženílka: Započít s akcí v rozhlase. (…) K rozhlasu přijel až ve chvíli, když mužstvo z autokaru vniklo do budovy s kpt. Suchánkem. V tom okamžiku zahájili Němci – SS z budovy palbu do ulic a házeli granáty, aby znemožnili posádce škpt. Valtra vniknout do budovy.“

Na Wilsonově nádraží, když si byli pro zbraně, je přepadli nepřátelé: „Při rozebírání zbraní z vagonů dostali jsme náhle palbu zezadu od tunelu, kam vnikli esesáci a palbu z boku z jednoho transportního vlaku. Pronikli jsme za stálé palby pod vagony až do topíren U Bulhara.“ Při tomto boji strážmistr Humhej zachránil život veliteli Akce rozhlas Bohumilu Valtrovi tím, že skolil jednoho esesmana, který na něj zezadu mířil, aniž by o tom věděl.

Dostupné svědectví je jen výňatek se služebního hlášení Bohumila Valtra.

Věk v květnu 1945: 30 let
Povolání: vojín
Bydliště: Týn nad Vltavou

autor: Naďa Buchtová
Spustit audio