Oldřich Rybář - Barikáda z Hitlerových byst

28. duben 2015

Když Oldřich Rybář zaslechl, že rozhlas potřebuje pomoci, zastavil kolemjedoucího taxikáře a spolu s dalšími třemi strážníky se vydal směrem k Balbínově ulici. Cestou přibrali několik ozbrojených civilistů. Během povstání bojoval nejen o pražský rozhlas, ale také o kasárnu Na Smetance, stavěl barikády na Malé Straně a 9. května s nepřítelem zápolil také v Mělníku.

Před rozhlasem se dostali pod palbu, takže se stáhli do blízké budovy. „Po příchodu do budovy Stapy zařídil jsem společně s několika spolubojovníky postavení barikády z beden naplněných porcelánem a Hitlerovými bustami, které sloužily jako ochranná hráz proti německým střelám.

Někteří zranění se ošetřovali přímo na bojišti. „Po průstřelu legionáře Věšína, kterému sestra červeného kříže Olga Botková na místě kapesním nožem vyoperovala nepřátelskou střelu, padl též jeden voják. (…) Převzal jsem jeho automat se všemi zásobníky, se kterým jsem pak zajišťoval boční stěnu Balbínovy ulice. (…) Při útoku na budovu přispěl jsem co automatčík značnou měrou ke zdolání odporu nacistů.

Věk v květnu 1945: 30 let
Povolání: správce ve skladišti
kancelářských potřeb
Bydliště: Mělník

Neděle 6. května 1945
autor: Naďa Buchtová
Spustit audio