5. květen 1945. Do rozhlasu vtrhly jednotky SS – a zabloudily

5. květen 2015

Přesně před 78 lety před 12. hodinou do budovy rozhlasu v Praze vtrhly ozbrojené jednotky SS. Němečtí vojáci přijeli vypnout české vysílání, které od rána znělo éterem.

Postranním vchodem z Balbínovy ulice se 5. května roku 1945 ve tři čtvrtě na 12 do rozhlasu dostalo hned 65 mužů vyzbrojené jednotky SS. Viděl je třeba Otakar Matoušek.

„Šel jsem k rozhlasu, když to zrovna začalo. Bylo poledne 5. května, bouchaly první rány. Před vrata vyšli němečtí vojáci…“ vzpomíná.

Hlasatele zachránil rozhlasový labyrint

Němci přijeli na kolech, měli automatické pistole, granáty a pancéřové pěsti. Část z nich zamířila do dvora přímo pod okna jedné z přízemních hlasatelen. Cíl měli jasný – zrušit české vysílání.

Jakmile si mužů všiml hlasatel Zdeněk Mančal, hned zhasl světlo a do mikrofonu mluvil česky jen v šeru, aby na sebe neupozornil. Na německé vojáky čekala i další nástraha – nevěděli, kde co v budově je. Čeští zaměstnanci totiž od rána seškrabovali německé nápisy.

Vzpomíná na to tehdejší pracovník rozhlasu Karel Tieftrunk: „Jeden takový nápis zachránil naše hlasatele, byl právě na dveřích hlasatelny. Posila těch esesmanů, kteří přijeli, se v rozhlase nevyznala.“

V jednu chvíli byli Němci jen dva metry od studia, ve kterém se živě vysílalo. Ale nevěděli to. Pak bloudili v labyrintu chodeb dál.

Městský rozhlas volá o pomoc

V kanceláři vedoucího českého programu toho času jednal ilegální rozhlasový národní výbor. Z pouličních amplionů Čechy obsazeného městského rozhlasu mezitím po Praze zněly první výzvy k pomoci: „Prosíme českou policii, voláme české vojsko, voláme všechny Čechy na pomoc Českému rozhlasu. Přijďte co nejdříve!“

autor: hla
Spustit audio