Když nepomohla pancéřová pěst, poradili si Češi jinak. A Němci se vzdali

5. květen 2015

5. května kolem 17:30 se pořád střílelo nejen v budově rozhlasu, ale i v okolí – ať už v Balbínově ulici nebo na Vinohradské třídě, tehdy Schwerinově ulici. Rozhlas totiž vysílal od rána česky, což se nelíbilo Němcům, na místo tak vyslali příslušníky SS, kteří vtrhli do budovy. Z vysílání se pak v češtině ozývaly prosby o pomoc.

V rozhlase byl tehdy i Karel Tieftrunk. „Už to první volání rozhlasu o pomoc, to byly krásný okamžiky… po střechách se plazili lidé a nesli nám zbraně: lovecké zbraně, pušky, nože… to, co kdo vzal. Nikdy na to nezapomeneme.“

Česká policie i četníci se snažili dostat do Němci obsazené budovy. 5. května 1945 kolem 12. hodiny zkoušeli Češi u vchodu odpálit pancéřovou pěst – takzvaný pancrfaust. Do budovy se ale nedostali.

Postranní vchod rozhlasu v Balbínově ulici se jim nakonec podařilo dobýt netradičně: proudem vody z hasičské hadice. Německé jednotky SS reagovaly útěkem do sklepů rozhlasu. To byla ten den jejich osudová chyba.

Němci byli v pasti – ve velkém se na ně z hasičských hadic valila voda. Velitel jednotky SS nabízí jednání o kapitulaci. Němci postupně odevzdávají zbraně a vycházejí z rozhlasu s rukama nahoře. Pro ten den se vzdali. Budova je v českých rukou a rozhlas bez přerušení vysílá dál – a to výzvy ke stavbě barikád v Praze.

autor: hla
Spustit audio