Úkol zní jasně, věděli Němci. Zastavit české vysílání za každou cenu

6. květen 2015

Němci se snažili přerušit české vysílání rozhlasu za každou cenu. Zkoušeli to různě – nasadili těžké tanky a pokusili se nedaleko od vinohradské budovy zničit kabel, který vysílání přenášel. 6. května 1945 umírají v okolí rozhlasu další lidé…

„Měli na tom enormní zájem, věděli, že to je páteř – rozhlas pořád fungoval, vyzýval, ať lidi staví barikády,“ popisuje v dokumentu Bitva o rozhlas snahu Němců tehdejší četník Josef Pígl.

Jednotky SS se snažily do vysílací budovy proniknout třeba i vinohradským železničním tunelem. Železničáři ho ale stihli ucpat vykolejenými vagóny. U vchodů do budovy se střídali lidé z bojové jednotky Českého rozhlasu, třeba Gustav Sklenář.

„Drželi jsme stráž u vchodů, kontrolovali jsme všechny, co chtěli do rozhlasu vstoupit,“ vzpomíná.

Němci přitvrdili

Jedna z německých jednotek se pokusila přerušit vysílání i zvenčí – vyrazila k vinohradské tržnici, kde se snažila přerušit kabel, kterým se vysílání přenášelo z rozhlasu na Vinohradech do strašnického vysílače. Povstalecká jednotka jim ale tento plán překazila.

Němci tak přitvrdili – zaútočili. Využili dva těžké tanky, podporovala je dělostřelecká střelba z pancéřovaného vlaku z hlavního nádraží. Provizorní základnu měly jednotky SS i v základní škole na Na Smetance, která sídlí pár desítek metrů od rozhlasu.

autor: hla
Spustit audio