Hrůzný zážitek z pražské Pankráce

16. duben 2015

Libuše Javůrková bydlela v květnu 1945 s rodiči na pražských Vinohradech. Její teta a strýc na Pankráci, v tehdejší Úsobské ulici. Že je právě v této části Prahy situace velmi svízelná, se Libušina rodina dozvěděla z rádia. Proto neotáleli a hned první den po osvobození se za příbuznými pěšky vydali. Pro tehdy šestnáctiletou Libuši šlo o nejhrůznější zážitek v životě.

„První pohroma nás čekala v místech dnešní stanice Pražského povstání, kde se nacházela zemědělská usedlost a tam vykopávali z jam zabité nájemníky této usedlosti zvané Rajchnetka.“

Když pak dorazili před dům svých příbuzných, do ulice, která se dnes jmenuje Obětí 6. května, viděli, jak „zrovna z prostředního vchodu vynášeli a nakládali na valník zabité obyvatele. V místní škole byli totiž ubytováni Němci – vojáci SS a ti vyvedli z bytů ženy a děti na zahrádky vzadu za domem, kde je na třikrát postříleli. V prsou, v pase a ještě níže. Byl to hrůzný a neskutečný obraz. Hlavně mě šokovaly ta zastřelené děti. Od tety z toho třetího domu jsem z pavlače viděla otřesné scény, které se odehrávaly na ulici, když se muži vraceli z barikád domů a rodiny nenašli, resp. našli na valnících “.

autor: Iva-Hedvika Zýková
Spustit audio