Black metalová speedovačka aneb žádný hněv a žádná rvačka. Mörghuul rokují o svém debutu

15. březen 2024

Brněnská black/speedová čtveřice Mörghuul vydala začátkem února debutové album Domination of the Beast, na kterém vzdává hold oldschoolovému extrémnímu metalu. Což posloužilo, jako už tradičně, jako ideální záminka pozvat si je do našeho studia a probrat nejen nové album ze všech stran.

Byli jsme na zkušebně a vymýšleli, co teda vlastně budeme hrát, ani jsme v té době moc hrát neuměli,“ shrnuje počátky Mörghuul před pěti kytarista Viktor. Ten v té době napsal na sociální sítě, jestli někdo nechce založit kapelu navazující na první vlnu black metalu a ozval se mu zpěvák Matěj. Jasnější obrysy kapela dostala až o pár let později, kdy se připojila stávající rytmická sekce basák Adam a bubeník Dominik, který se za námi do studia bohužel dopravit nemohl.

Právě necelé dva roky staré demo Possessed by Demo odjistilo neutuchající zájem o jejich pojetí oldschool metalu a přineslo i vystoupení na loňském svátku extrémní hudby Obscene Extreme. U nás ale žádná pořádná oldschoolová scéna není, jsme v kontaktu s různýma metal punkama a hodně se bavíme s thrashovýma kapelama, náš bubeník hraje ještě ve valašských Refore,“ komentují s kým se na lokální scéně nejvíce paktují. Což dokládalo i původní složení lineupu na křtu Domination of the Beast v brněnském Kabinetu Múz.

Kdo ze spolužáků je skalním fanouškem kapely? Proč nikde moc nenajdeme zmínku o opravdu prvním počinu kapely? Za jakých okolností vznikalo demo a proč při nahrávání debutu zvolili Davos studio? Jaký je jejich vztah k oldschool metalu? Má smysl vypichovat, nízký věk členů Mörghuul, jako by to měl být nějaký handicap? A jak se k těmhle ohlasům sami staví? Kde má kořen název Mörghuul a jaký má kapela vztah k četbě fantasy a sci-fi? Poslechněte si celou Špínu za záznamu!

Spustit audio

Související