Blíží se večer s písničkářskou ikonou Vladimírem Mertou a s úctyhodnými spoluhráči Janem Hrubým a Ondřejem Fenclem

7. duben 2024

Výjimečná osobnost českého písničkářství, osmasedmdesátiletý vynikající kytarista Vladimír Merta, věhlasný houslista Jan Hrubý a dvakrát mladší skvělý klavírista a kytarista Ondřej Fencl zahrají v sále Českého rozhlasu České Budějovice v úterý 9. dubna od 19 hodin.

Hlavním článkem tohoto tria je Vladimír Merta. Právě jeho kultovní songy ze 70. a 80. let jako Astrolog, Omamná květina, Chtít chytit vítr, K pětadvaceti, Začouzené sklíčko nebo Harmonie doprovází mistrovské smyčcové tahy Jana Hrubého a klavír a kytara Ondřeje Fencla.

Vznik výjimečného tria byl dílem nenadálého hudebního setkání, vlastně vzešel z omylu. „Ondřej napsal email, že by mi rád poslal desku své kapely Hromosvod. Já si ho s někým spletl a odpověděl jsem: Přijď večer do Kaštanu, mám tam koncert, přidej se,“ vzpomíná Vladimír Merta na iniciační zážitek z jara 2011. „Hráli jsme bez zkoušení celou hodinu. To se může stát leda tak Dylanovi. Nebo mně,“ dodává. Nadšeně přijaté vystoupení pak vyústilo do dlouhodobější spolupráce, ke které se před deseti roky přidal Jan Hrubý.

Vladimír Merta vystudoval architekturu na ČVUT, poté ještě na FAMU absolvoval scenáristiku a režii. Jeho absolventský film na motivy povídek Oty Pavla Smrt krásných srnců patří mezi malé klenoty české kinematografie. Během studijního pobytu ve Francii začal koncem šedesátých let skládat vlastní písně, první LP deska Ballades de Prague vyšla víceméně náhodou v roce 1969 u francouzské společnosti Vogue.

Normalizační režim nebyl tomuto svobodu milujícímu umělci vůbec nakloněn, přesto se Vladimír Merta v sedmdesátých a osmdesátých letech stal písničkářskou ikonou, příznivci obdivovanou a kritiky oceňovanou. Na první oficiální domácí album si musel počkat až do roku 1978, o deset let později vyšlo s dvoj-LP s živým záznamem koncertu v Malostranské besedě.

Z množství dalších rozmanitých aktivit lze zmínit spolupráci se souborem židovských písní Mišpacha, barokní a renesanční hudbu s Janou Lewitovou, kontakty s Mišíkovými Etc…, které vyústily v nezvykle zpěvné CD Ponorná řeka, a především řadová alba Vladimíra Merty Domilováno a Imagena s Davidem Landštofem, Ondřejem Fenclem, Josefem Štěpánkem a dalšími elitními muzikanty.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související