Boj s komáry z vrtulníku aneb Když krvežíznivý hmyz bojuje i na fotbalovém hřišti

S jarním oteplením berou ženy i muži v Litovelském Pomoraví na záda postřikovač a vyrážejí do lesa. Startuje letošní boj s komáry. Vývojová stádia obtížného hmyzu už dobře znají a vědí, kdy ještě mají šanci larvy v tůních vyhubit. Na postřiky mají i výjimku CHKO.

Nejhorší bývá situace ve Střeni na Olomoucku, vesnici obklopené lesy, která každoročně bojuje s otravnými komáry. Místní fotbalisté s nadsázkou říkají, že krvežíznivý hmyz při zápasech kope za jejich tým.

Obecní pracovník Marek Lenikus chystá přípravek na hubení komárů – nalije ho do pětilitrového plastového kelímku. Na jaře, když se oteplí, chodí kontrolovat, zda se komáři líhnou. „Čím teplejší tůňky budou, tím rychleji se komáří larvy vyvíjejí,“ vysvětluje nezávislý starosta Střeně Jiří Nevima.


Přípravek na hubení komárů obsahuje bakterie. Když je larva pozře, naruší se její trávicí systém. Larva pak umírá. Připravek není jedovatý pro ostatní živočichy.

Komáři pro místní obyvatele znamenají velký problém. „Nedá se spát, nedá se chodit ven, je to utrpení,“ přiznává Marek Lenikus.

Na hubení komárů obce v okolí Litovelského Pomoraví spolupracují, ze společných financí sdružení se hradí i nákup přípravku. Obce ale hledají další způsoby, jak se zbavit nepříjemného hmyzu. Uvažují i o tom, že by do budoucna využily vrtulník.

autor: mot
Spustit audio