Břízy už mají 1,5 metru. Tak rychlá obnova po požáru překvapila i mne, říká ředitel parku České Švýcarsko

21. říjen 2023

Mohutné skalní věže, brány, stěny, rokle a bludiště, monumentální pískovcová brána a na ně navázaný biotop. Pokud myslíte, že to vše najdete jen ve Spojených státech, jste na omylu – jde o relativně malé území o rozloze 80 kilometrů čtverečních na jihozápadě Šluknovského výběžku. Na Děčínsku, mezi obcemi Hřensko, Chřibská a vesnicí Brtníky.

České Švýcarsko byla vždy lokalita mimořádně krásná, tajemná a mytická a pro svou unikátnost se před 23 lety stala naším zatím nejmladším národním parkem. V posledních letech zažívá ale krušné časy: extrémní nápor turistů, extrémní sucho, kůrovcovou kalamitu. A do toho všeho loňský obrovský požár, který před pár týdny následoval další, ale menšího rozsahu. 

Jak se České Švýcarsko ze všech pohrom vzpamatovává? Jak dnes vypadá a co o něm lidé nevědí? Přijde tam po „sedmi hubených letech“ zas sedm těch tučných?

Odpovědi hledá Markéta Ševčíková s ředitelem Správy Národního parku České Švýcarsko Petrem Křížem a s pracovníky Správy Václavem Sojkou a Jakubem Judou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.