Ecce Homo - Chaim Weizmann

27. listopad 2004
Ecce homo

Před 130 lety se narodil Chaim Weizmann, izraelský vědec a politik, jeden z dlouholetých stoupenců Theodora Herzla, první prezident izraelského státu v letech 1948-52.

Chaim Weizmann se narodil v Motole nedaleko města Pinsku, kde absolvoval gymnázium, jež z něj učinilo nadějného chemika a sionistu. Chemii se věnoval dále na polytechnickém institutu v německém Darmstadtu a od r. 1894 studoval v Berlíně. Když jej opouštěl, aby nastoupil ve švýcarském Freiburgu, měl již hotovy teze k disertaci. V r. 1899 promoval s vyznamenáním a o dva roky později byl už profesorem na univerzitě v Ženevě. Bylo mu 27 let. Nyní přišlo základní dilema jeho života, má se nadále věnovat chemii, v níž dosáhl takových úspěchů nebo myšlenkám sionismu? Chvíli váhal, ale už na druhém sionistickém kongresu patřil Chaim Weizmann mezi populární osobnosti, zejména, když se vydal ces tou tzv. syntetického sionismu, který spojoval politické aktivity s praktickou prací v Palestině.

Logo

Od r. 1904 působil Weizmann jako profesor v britském Manchesteru. Ve Velké válce nabídl britské vládě mnoho svých objevů na poli vojensky užitné chemie a za to od ní vyžadoval jasné rozhodnutí ve věci Palestiny. Není divu, že byl v čele sionistické delegace na pařížské mírové konferenci a osobně převzal vedení rozhovorů s představiteli arabských nacionalistů na území Palestiny. V r. 1925 se stal rovněž spoluzakladatelem univerzity v Jeruzalémě. Od nynějška se střídavě věnoval vedení Světové sionistické organizace a vědě. Ve 30. letech vybudoval u Tel Avivu v lokalitě Rechovot institut pro vědce židovského původu, kteří museli opustit nacistické Německo. Od r. 1935 se stále více věnoval hledání podpory pro myšlenky sionismu ve Spojených státech amerických, přičemž oplátkou pomohl americkému vojenskému průmyslu zdokonalením výroby syntetického kaučuku. Když v listopadu 1947 obrozené Spojené národy přijaly usnesení požadující zřízení židovského státu, nepochyboval v prozatímní Státní radě nikdo o tom, kdo by měl být oficiálním reprezentantem nového státu, ačkoliv Chaim Weizmann v této době nezastával žádnou funkci v sionistickém hnutí. V květnu 1948 se stal provizorním prezidentem a 16. února 1949 byl zvolen skutečným prvním prezidentem státu Izrael.

Logo

Dva měsíce po svém zvolení se Chaim Weizmann vydal do USA upevnit podporu pro svoji zemi. Sbírky, jejíž výtěžek nepřesáhl 23 miliónů dolarů, využil k založení významné vědecké instituce, která dodnes nese jeho jméno, Weizmannova institutu. V té době byla hospodářská i vojenská situace Izraele neporovnatelně horší než česká v roce 1989. My jsme si však zvolili představitele, kteří nám vybrali zdánlivě snadnou cestu rychlého zbohatnutí. V Izraeli založili svoji budoucnost na dosažení vysoké vzdělanosti, která jim umožnila ovládnout pokročilé technologie potřebné v obraně i v ekonomice. Dosažení svobody je jen předpokladem, potřebujeme, aby celá společnost viděla ve vzdělání, vědě a technice nástroj k řešení konkrétních problémů a k dosažení budoucí prosperity další generace. Kdyby se byl Chaim Weizmann místo založení institutu rozhodl přidat státním zaměstnancům a policistům, žili by dnes Židé v nových roztroušených diasporách. Protože tak neučinil, zůstává i pro dnešek politikem velkého formátu. Hezký den!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.