RECEPT - Vlčnovské koláčky a bezlepkové Vepřové na rozmarýnce

Vlčnovské koláčky
1.těsto: 250 g másla, 1000 g hladké mouky
2.těsto: 250 g polohrubé mouky, 30 g droždí, 30 g cukru, 2 žloutky, 2 lžíce oleje, mléko napůl se šlehačkou (množství je třeba odhadnout podle těsta - mělo by být "volnější"), špetka soli
Náplň: tvaroh (zbavíme ho přebytečné vody), žloutek, cukr krystal, vanilkový cukr, rozinky v rumu Posýpka: máslo, žloutek, mouka, cukr


První těsto smísíme, vytvoříme placku a necháme odpočinout. Druhé těsto dobře vymísíme a necháme chvíli vykynout, načež si ho dáme na vál a vložíme do něho máslovou placku prvního těsta. Pak je třeba těsto tzv.překládat - jako na trubičky. Překládáme nejméně 2 - 3x a rozválíme na placku vysokou asi 2 mm. Rádýlkem vykrájíme čtverečky, které plníme tvarohovou náplní. Těsto uzavřeme a položíme švem dolů na plech. Prstem uděláme do koláčku důlek, do důlku vtiskneme povidla a nahoru dáme posýpku. Potřeme olejem se žloutkem a pečeme dozlatova.

Vepřové na rozmarýnce (bezlepkové)
Plátky vepřového masa z kýty, 2 jogurky, rozmarýn (sušený nebo čerstvý), sůl, grilovací koření, olej, tvrdý sýr

Plátky vepřového masa z kýty lehce naklepeme, osolíme a ochutíme grilovacím kořením. Zprudka jednotlivé plátky opečeme na pánvi. Naskládáme je na zapékací mísu, posypeme rozmarýnem, zalejeme jogurtem a přikryté dusíme v troubě asi 30 minut. Potom plátky posypeme strouhaným tvrdým sýrem a bez pokličky dáme zapéct.
Podáváme s dušenou rýží a zeleninovým salátem.

Recept Apetýtu


Více receptů pro bezlepkovou dietu, rady i odpovědi na Vaše otázky najdete na stránkách www.bezlepkovadieta.cz.