Hasiči ze Šošůvky sbírají jeden úspěch za druhým

26. únor 2016

Představujeme vám dobrovolné hasiče ze Šošůvky.

Navštívil jsem elitu. To si musí pomyslet snad každý, kdo zavítá do opravené hasičské zbrojnice Sboru dobrovolných hasičů v Šošůvce. Poličky na zdech se tu blýskají zlatem a stříbrem. Čestné místo si na nich našlo celkem dvě stě čtyřicet jedna pohárů. Ty hasiči za zhruba patnáct let nasbírali za úspěchy v požárním sportu.


Dobrovolné hasiče ze Šosůvky můžete podpořit v soutěži až do pátku 26. února 2016 do 15.00 zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) SOSUVKA na číslo 900 11 04.
Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

Ten největší z vystavených pohárů vybojovaly ženy na loňské Velké ceně Blanenska. „Pohár je putovní, ale obávám se, že ho letos neobhájíme a budeme ho muset vrátit. Každopádně budeme svědomitě trénovat a opět bojovat ze všech sil,“ popisuje jedna z členek soutěžního týmu Anna Nečasová.

Sbor, který loni oslavil 120. výročí svého založení, čítá devadesát členů. Z toho je více než třetina mladých hasičů a hasiček. Právem je na ně hrdý jeden z vedoucích mládeže Petr Němec.

„Skupina mladých hasičů začala v našem sboru fungovat v roce 2003. V roce 2011 jsme se zapojili do Okresní ligy mládeže. Naše účast v soutěžích se z původních šesti zvýšila na šestnáct závodů za rok. Loni jsme se na Blanensku zúčastnili jednadvaceti z osmadvaceti oficiálně vypsaných závodů pro mladé hasiče,“ nadšeně vysvětluje Němec.

Hasičský sport, soutěžící ze Šošůvky

„Hasičina“ má podle něj v Šošůvce mezi mladými již pevnou tradici. „Třeba loni na jaře jsme dělali nábor do přípravky. Chodí k nám na exkurze i děti ze školky a našimi členy často bývají i sourozenci,“ vysvětluje Němec.

Řeší povodně, požáry i popadané stromy

Šošůvští hasiči mají i osmnáctičlennou zásahovou jednotku. Její velitel Zdeněk Chloupek je rád, že k zásahům, a tedy i k lidským neštěstím, vyjíždí jen zřídka. „Například v roce 2003 jsme ve Sloupě pomáhali odstraňovat následky povodní. Přímo v Šošůvce jsme hasili požár kotelny rodinného domu a jednou hořel dům i naproti naší hasičárně. Naštěstí se nikomu nic nestalo,“ říká Chloupek.

Nejčastěji členové sboru odstraňují popadané stromy ze silnice. Když nedávno vyjížděli k podobnému zásahu nedaleko Šošůvky, překvapili svého kolegu neplánovaným vtípkem. „Jako pokaždé jsme potřebovali rychle odjet. Většina členů už byla v autě. ,Zamkni, zamkni' říkali jsme si navzájem. Jediný, kdo měl klíče, byl Petr Němec. Zamkl. Když se otočil, byli jsme se zásahovým vozidlem pryč. Vůbec jsme si nevšimli, že s námi není. Když to rozdýchal, tak za námi přišel pěšky, ale to už bylo po zásahu,“ směje se zástupce velitele Pavel Sedlák.

SDH Šošůvka, zásahový vůz MAN

Hasiči pořádají ve své obci i řadu kulturních akcí. Například ostatkový průvod, hasičský ples nebo drakiádu. Starosta sboru Jaroslav Zouhar nejraději vzpomíná na setkání s premiérem Bohuslavem Sobotkou.

„Byli jsme moc rádi, že se přijel podívat na oslavu sto dvacátého výročí založení našeho sboru. Viděl ukázky práce naší zásahové jednotky,“ říká hrdě Zouhar.

Sbor dobrovolných hasičů v Šošůvce je nejvíc hrdý na své cisternové vozidlo značky MAN, které si pořídili loni. Přivezli si jej z Holandska a nahradilo původní CAS 25. Získali na něj dotaci z Jihomoravského kraje ve výši jednoho milionu korun, zbytek částky uhradila obec Šošůvka ze svého rozpočtu. „Je z druhé poloviny devadesátých let a jezdí se v něm výborně,“ pochvaluje si starosta sboru Jaroslav Zouhar.

autor: Petra Srstková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.