Na založení sboru v Dolní Bečvě přispěl starosta i hospodský

12. únor 2016

Představujeme vám dobrovolné hasiče z Dolní Bečvy na Vsetínsku.

Bohu ke cti, bližnímu ku pomoci mají dobrovolní hasiči z Dolní Bečvy uvedeno na svém sborovém praporu. Přesně v duchu tohoto tradičního hasičského hesla se snaží členové dolnobečvanského sboru také jednat a především vychovávat děti a mládež.

„Snažíme se, aby to děti také tak vnímaly. Aby věděly, že hasič je tu proto, aby pomáhal lidem v nouzi,“ říká starostka Sboru dobrovolných hasičů v Dolní Bečvě Naděžda Chovancová.


Dobrovolné hasiče z Dolní Bečvy můžete podpořit v soutěži až do pátku 19. února 2016 do 15.00 zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) BECVA na číslo 900 11 04.
Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

Historie sboru přesahuje sedm desítek let. Byl založen místním obecním úřadem 27. března roku 1943. Důvodem bylo velké množství požárů a potřeba se před ohněm chránit. „Peníze ale tenkrát nebyly. Místní se proto na sbor museli složit. Největší měrou se podílel hospodský, starosta a další lidé, kteří měli v té době nejvyšší příjmy,“ připomíná starostka.

Vlastní zbrojnici hasičům v Dolní Bečvě postavili v roce 1955. Jaké byly historicky první výjezdy, si dnes už těžko někdo vzpomene. Záznamy o nich chybí. V úplných začátcích sboru totiž ještě hasiči nevedli kroniku. Podle zástupce starostky Zdeňka Kulišťáka to ale jistě byly výjezdy k hořícím stodolám či popadaným stromům.

Třebaže o prvních výjezdech záznamy chybí, největší zásah, který se odehrál před patnácti lety, mají dobrovolníci v živé paměti dodnes. „Vyjíždělo se do místní části Pod Kamenné, kde začalo hořet rubisko. Na místo se sjelo snad patnáct sborů,“ vzpomíná Zdeněk Kulišťák.

SDH Dolní Bečva

Na nepřístupnou stráň bylo potřeba dovážet vodu, zásah byl velmi náročný a trval čtyřiadvacet hodin. „Dokonce bylo tehdy potřeba povolat i letadlo, které shazovalo vodu a pomáhalo s hašením lesa,“ zdůrazňuje místostarosta sboru.

Nasazení všech sil si vyžádaly také povodně v roce 1997. „To jsme byli všichni skoro týden ve zbrojnici, střídali jsme se ve dne v noci, ani se nechodilo domů. Pomáhali jsme lidem například při odčerpávání vody ze sklepů,“ líčí Zdeněk Kulišťák.

Pomoc při živelných pohromách, požárech, odstraňování spadlých stromů nebo i pomoc s odklízením sněhu patří dnes mezi nejtypičtější zásahy dolnobečvanských hasičů.

autor: Michal Burda
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.