Prací, zásahy i sbírkami pomáhají dobrovolní hasiči v Ostratě

1. duben 2016

Představujeme vám dobrovolné hasiče z Ostraty na Zlínsku.

Sbor dobrovolných hasičů v Ostratě na Zlínsku vznikl 6. ledna1905 atenkrát čítal 23 zakládajících členů. Prvním náčelníkem byl František Mazal a starosta Jan Šošolík. Ještě ten rok byla zakoupena první stříkačka.

Hasiči na Ostratě ale nečekali, až jim někdo vybavení zakoupí a přiložili ruce k dílu. Finanční prostředky získávali pořádáním zábav i divadelních představení. V současnosti má SDH Ostrata 67 členů, z toho 13 žen a 13 mladých hasičů a je zařazena v JPO V.


Dobrovolné hasiče z Ostraty můžete podpořit v soutěži až do pátku 8. dubna 2016 do 15.00 zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) OSTRATA na číslo 900 11 04.
Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

„Máme také devět členů zásahové jednotky,“ připomněl starosta „dobráků“ v Ostratě Pavel Mahďák. „Jsme pyšní, že jsme při loňských oslavách 110. výročí od založení dostali čestné uznáním za činnost od Krajského sdružení hasičů. Dva naši členové také dostali medaile a vyznamenání za činnost od hejtmana kraje Stanislava Mišáka,“ pochlubil se dál starosta Mahďák.

A protože hasiči a sport patří neodmyslitelně k sobě, i na Ostratě se dobráci zúčastňují sportovních požárních soutěží. „Máme družstvo mužů i žen. Zajímavé je, že v současnosti máme družstvo žen, které se dalo dohromady po třiceti letech,“ prozradil Pavel Mahďák spokojeně.

Hasiči z Ostraty se pravidelně zúčastňují soutěží Grand Prix 8. okrsku i pohárových soutěží okolních obcí. Mezi poslední velké úspěchy patří 3. místo v soutěži GP. „Pro nás je největší úspěch, když vyhrajeme u nás,“ komentoval úspěchy starosta SDH Ostrata.

Hasiči v Ostratě vzpomněli i na kuriózní zásah, který se jim stal. „Sešli jsme se v Ostratě na pohřbu, v tom zahoukala siréna a my museli na výjezd do nedaleké Štípy. Přijeli jsme tam v košilích a s černými kravatami a každý říkal, „no jo, Ostrata přijela k požáru a má černé kravaty,“ usmívali se dobrovolní hasiči při této vzpomínce.

Nejhůř bylo při povodních

Muži a ženy z SDH Ostrata ale dokáží pomoci těm, kteří to potřebují i nad limit běžných povinností. Své odhodlání ukázali i při těžkých zásazích.

„Asi mezi největší patřilo nasazení při odstraňování následků povodní v roce 1987,1997 av roce 2004,“ připomněl starosta Mahďák. „Nejtěžší to bylo, když jsme v roce 2002 přivezli materiální a finanční pomoc do Zálezlic u Mělníka a viděli jsme tu zkázu kolem,“ vzpomínal starosta SDH Ostrata.

Prapor SDH Ostrata

Společně s Českým červeným křížem z Ostraty se kromě materiální pomoci podařilo vybrat pro Zálezlice celkovou částku 37 tisíc korun. A proč se tohoto úkolu hasiči zhostili? „Protože jsme to zažili v Otrokovicích,“ odpověděl prostě starosta Pavel Mahďák.

Hasiči z Ostraty také pomáhají prodejem květinových špendlíků organizaci Liga proti rakovině. „Má to význam, přispívat na něco takového. Byli jsme osloveni touto organizací, tak jsme se toho chytli, řekli jsme si proč ne,“ vysvětlil důvod této činnosti Mahďák s tím, že se i tato sbírka se setkala s pozitivním ohlasem. „Význam má každá pomoc, od toho jsme dobráci,“ shrnul Mahďák.

autor: Jana Zavadilová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.