Rakšičtí „dobráci“ mají cisternu od profíků

1. červen 2016

Představujeme vám dobrovolné hasiče z Moravského Krumlova - Rakšic.

Skoro sto dvacet let. Taková je délka historie Sboru dobrovolných hasičů příměstské části Moravského Krumlova Rakšic.

Když jedou na zásah, běžný člověk je nepozná od profesionálů. Mají kvalitní uniformy, přilby a od svých profesionálních kolegů dostali nablýskanou rudou cisternu značky MAN.


Dobrovolné hasiče z Rakšic můžete podpořit v soutěži až do pátku 3. června 2016 do 15.00 zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) RAKSICE na číslo 900 11 04.
Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

„Nás Sbor dobrovolných hasičů funguje od roku 1898. Tehdy jej založilo pětadvacet členů, a první vybavení, tedy hasičskou stříkačku, jim pořídili sami spoluobčané,“ uvedla kronikářka rakšického sboru Hana Strnadová.

Teprve o šestadvacet let později měli rakšičtí „dobráci“ vlastní střechu nad hlavou. „Byla to první hasičská zbrojnice v Rakšicích. Ta dnešní je z roku 2010,“ doplnila mladá žena, která díky práci kronikářky ví o historii místních dobrovolných hasičů patrně nejvíce.

Zbrojnice je pro ně druhým domovem

Zánovní zbrojnici si pochvaluje velitel jednotky Zdeněk Coufal. „Novou zbrojnici jsme mohli postavit díky významné pomoci města a také dotaci státu. Navrhovali jsme si ji tak, aby nám maximálně vyhovovala. Navíc jsme si vlastními silami vybudovali příjemné zázemí, kde můžeme nejen pracovat, ale také bavit se či slavit. Jsem tady spokojeni,“ přiblížil Coufal.

Čtěte také

Za sebou mají rakšičtí „dobráci“ stovky ostrých zásahů. „Jeden z těch největších je tři roky starý, kdy hořel kravín v Šumné. Naši kluci vyjížděli v noci na střídání unavených kolegů. Zasahovalo tam celkem sedmnáct jednotek. Požár trval do druhého dne a bez střídání to nešlo,“ zavzpomínal Coufal.

Rakšičtí hasiči si začínají vychovávat také své nástupce. „S dětmi jsme po dlouhé době začali znovu pracovat letos. Máme přípravku, kde je sedm dětí ve věku od čtyř do sedmi let. Převážně jsou to děti našich členů. Stejně za námi do hasičky chodily a tak jsme se rozhodli, že je něčemu naučíme,“ nastínil velitel sboru Josef Veselý.

Fanoušek zapálil stoh místo oslav

Sbor se podílí také na společenském životě v Moravském Krumlově. „Kromě našich obvyklých akcí jako je například Den s hasiči, kdy v srpnu ukazujeme naši techniku a také vlastní práci, děláme taneční zábavy, soutěž v požárním útoku a pomáháme ostatním organizacím při zajišťování bezpečnosti na jejich akcích,“ popsal Veselý.

Snad každý „dobrák“ si rád zavzpomíná na veselou historku z nějaké akce. „Pamatuju si například celodenní přípravu sto desátého výročí založení našeho sboru, kdy si jeden z lidí, kteří nás mají opravdu rádi, chtěl vyzkoušet, co umíme, a zapálil slámu na nedalekém poli. Museli jsme přerušit přípravy oslav a spěchat hasit. Jsme ale dobří jako profesionálové a vše jsme zvládli. Pak se pokračovalo v oslavách a zábavě,“ popsal jeden z nevšedních zážitků hospodář hasičů Josef Bukač.

autor: Dalibor Krutiš
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.