Únanovští hasiči fungují od roku 1899

4. prosinec 2015

Jedním z nejstarších sborů dobrovolných hasičů na Znojemsku jsou „dobráci“ z Únanova u Znojma. Členskou základnu tvoří třiaosmdesát mužů, žen a dětí včetně zasloužilých hasičů, kterým je kolem osmdesáti let.

Starostou je třiatřicetiletý ředitel malé softwarové společnosti Lukáš Tomášek. „Ustavující listina je ze 30. září 1899. To byly schváleny naše stanovy. Prvním náčelníkem byl pan Theodor Dvořák. Velmi aktivních je nás dnes třiapadesát. Velitelem je Vladislav Illek,“ říká starosta hasičů Tomášek.

Letos únanovští dobráci získali zbrusu novou základnu. Za více než šest milionů korun jim ji nechali postavit představitelé obce. Únanovskému sboru při příležitosti udělil otevření nové zbrojnice udělil tamní starosta Vojtěch Fabík Cenu za přínos pro obec za rok 2015.


Dobrovolné hasiče z Únanova můžete podpořit v soutěži až do pátku 11. prosince 2015 do 15.00 zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) UNANOV na číslo 900 11 04.
Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

Dobráci z Únanova mají za sebou nespočet zásahů. Na jeden z nejvážnějších vzpomíná jejich starosta Tomášek. „Bylo to před dvěma roky v létě. U Újezdu hořelo obrovské pole o výměře asi sta hektarů. My jsme se tam dostali spíš náhodou, jsme totiž zařazeni do kategorie sborů, které vyjíždějí jen na katastru obce. Ovšem hlášení místních nás tam poslalo. Bylo tam asi šestnáct jednotek hasičů a bylo to opravdu veliké a náročné,“ vzpomíná Tomášek.

Kromě ostrých zásahů sbírají únanovští dobrovolní hasiči body také ze soutěží. „V posledních pěti letech jsme byli třikrát na krajské úrovni v kategorii mužů a z toho dvakrát jsme skončili bronzoví. To je úspěch,“ naznačuje Tomášek.

Únanovští hasiči mají i dobrou základu mezi nejmladšími. „Máme třicet dětí. Pravidelně se účastní okresních soutěží a jsou dobří,“ přibližuje Tomášek.

Příjmení Tomášek přitom figuruje mezi dobrovolnými hasiči hned sedmkrát. „Včetně mojí manželky, která je vedoucí žen,“ konstatuje Tomášek.

autor: Znojemský deník
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.