Vždycky se ze zásahu vrátili všichni

12. únor 2016

Představujeme vám dobrovolné hasiče ze Žabčic.

Na dvouletém hasičském autě vyjíždí k zásahům Sbor dobrovolných hasičů Žabčice. Existuje už víc než sto let a má třiapadesát členů, kteří jsou podle starosty sboru Rudolfa Valáška klíčem k úspěšným zásahům.

„Daří se nám, protože je tu báječný kolektiv lidí, kteří přijdou na pomoc, kdykoli je třeba,“ říká. Za třicet let služby už Valášek zažil ledasco. „Nejhorší jsou dlouhé zásahy,“ tvrdí. Zároveň dodává, že je ze všeho nejdůležitější, že se za dobu existence sboru vždy vrátili ze zásahů všichni.


Dobrovolné hasiče ze Žabčic můžete podpořit v soutěži až do pátku 12. února 2016 do 15.00 zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) ZABCICE na číslo 900 11 04.
Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

Vzpomíná zejména na jeden humornější zásah. Tehdy byli žabčičtí hasiči na soutěži v Oslavanech, když je oslovil zoufalý muž. „Říkal, že si zabouchl dveře od bytu a nemůže se dostat dovnitř,“ vypráví starosta hasičů. Jediné otevřené okno do bytu přitom zůstalo do místnosti se záchodem. „Jenže rozměry toho muže neodpovídaly velikosti okna,“ popisuje úskalí. Vše nakonec vyřešil přinesený žebřík, po kterém k oknu vylezl nejštíhlejší z přítomných hasičů. „Říkali jsme mu Čára. Vlezl dovnitř jako nic a muži otevřel,“ uzavírá příhodu Valášek.

Týmy mladých žabčických hasičů se celoročně připravují na soutěže, kde pak předvádí své dovednosti. „V roce 2014 týmy mladších a starších žáků dokonce obsadily páté místo na republikovém mistrovství,“ upozorňuje vedoucí mladých hasičů Martina Klementová na jeden z největších úspěchů. Podle ní je pro děti důležité, že se při přípravě na tyto soutěže nejen učí, ale zároveň se i baví.

Sbor dobrovolných hasičů ze Žabčic

Na rozdíl od jiných sborů se ten žabčický těší velkému zájmu ze strany dětí. „O členství je veliký zájem, máme u sboru přes padesát dětí,“ říká Klementová. Početnou skupinu dělí na přípravku, mladší a starší žáky a dorost.

Děti učí základy zdravovědy, ekologie, ale třeba i uzlování. „Uzlování mají natrénované na soutěže, takže uzlují i lépe, než členové zásahové jednotky sboru,“ myslí si Klementová. S jejím názorem souhlasí i starosta hasičů.

Pro děti také každoročně chystají různé akce. „Pořádáme pro ně třeba maškarní ples i taneční soutěž, kde soupeří družstva, která přes rok soutěží v hasičských disciplínách. Naší největší akcí je však letní tábor,“ popisuje kulturní aktivity sboru jeho starosta.

autor: Eva Bártová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.