Zádveřičtí hasili už i v pyžamu

26. únor 2016

Představujeme vám hasiče ze Zádveřic.

Dva velké požáry předcházely před mnoha lety vzniku sboru dobrovolných hasičů v Zádveřicích na Zlínsku, a to v letech 1856 a 1907. Jeho historie se začala psát v roce 1911, nyní sbor čítá 119 členů.

„Jsme zařazeni do integrovaného záchranného systému Zlínského kraje, který nám určuje, kdy a kam vyrazíme. Zasahujeme nejen u požárů, ale pomáháme třeba i vyhledávat ztracené osoby v okolí,“ popisuje velitel sboru Jan Elšík starší.


Dobrovolné hasiče ze Zádveřic můžete podpořit v soutěži až do pátku 4. března 2016 do 15.00 zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) ZADVERICE na číslo 900 11 04.
Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

Historicky prvním zásahem sboru bylo hašení požáru rodinného domu v sousední obci Lípa. Od té doby jich mají hasiči na kontě celou řadu. Byť na požárech není nic veselého, velitel rád s úsměvem vzpomíná na jeden z vlastních zásahů před osmi lety.

„Brzy ráno, asi někdy o půl čtvrté, nám začal v obci hořet rodinný domek vzdálený asi padesát metrů od hasičské zbrojnice. Celý ten požár jsem strávil v pyžamu, na které jsem si narychlo natáhl zásahový oblek. Perličkou bylo, že jsme se odpoledne hned po ukončení hasebních prací převlékli do slavnostních uniforem a šli rovnou na výroční valnou hromadu,“ přiznává Jan Elšík.

Mladých hasičů je přes čtyřicet

Sbor dobrovolných hasičů Zádveřice má také velice širokou základnu mladých hasičů, nyní mají přes čtyřicet dětí a mládeže do osmnácti let. Už více než deset let se jim věnuje Zdenka Jurčová.

„Jejich počet se za tu dobu zdvojnásobil. Děti jsou zapojené do celoroční činnosti, což obnáší trénink šesti disciplín. Není to tudíž jen o požárním útoku, který mají školáci nejraději, ale učíme je i teoretické znalosti,“ vyzdvihuje Zdenka Jurčová.


Sbor dobrovolných hasičů Zádveřice
Založen:1911
Starosta: Vladimír Jurča mladší
Členů: 119, z toho 48 dětí a mládeže, 55 mužů, 16 žen
Technické vybavení: cisterna Škoda 706, stříkačky PS 12 a PS 19, stříkačka Tohatsu , plovoucí čerpadlo, Citroën Jumper

V posledních pěti letech dosahují zádveřičtí hasiči velmi dobrých úspěchů na soutěžích na okresní, ale i krajské úrovni.

„Můžeme se pochlubit několikanásobným vítězstvím v okresním kole a třetím místem v krajském kole hry Plamen, vyhráli jsme také Zlínskou ligu mladých hasičů. Na získání téměř čtyřiceti pohárů jen za minulou sezonu má svůj podíl také družstvo dorostu,“ podotýká.

Zhruba šest let je už u hasičů například dvanáctiletá Kristýna Elšíková. „U nás je celá rodina u hasičů, tedy kromě babičky,“ usmívá se mladá hasička. „Moc mě to baví, hlavně závody a také, že mám díky tomu možnost pokecat s kamarádkami,“ říká Kristýna Elšíková.

Zádveřičtí hasiči se podobně jako řada dalších dobrovolných sborů podílejí v obci na celé řadě akcí. Sami pořádají také pohárovou soutěž mladých hasičů, na kterou navazuje noční soutěž mužů a žen. Letos mají před sebou už šestý ročník.

autor: Jarmila Kuncová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.