Bojuje s akutní leukemií. Najít vhodného dárce kostní dřeně se však stále nedaří

11. červen 2015

Barbora Halodová z Polešovic má akutní leukemii a potřebuje transplantaci kostní dřeně. Jenže v registrech není žádný dárce, který by jí vhodné buňky mohl darovat. Za podpory stovek lidí bojuje o to, aby byla u toho, až se její dcery, pětiletá dvojčata, naučí číst a psát. O to, aby viděla, jak rostou.

Ještě před rokem byla veselá, plná radosti. Pak přišlo nachlazení, podivná únava, neúspěšná léčba antibiotiky – a hrozivá diagnóza. „Ta první informace člověka hodně zaskočí. Uvědomí si, že to zdraví je vůbec nejdůležitější. Lidé se potkávají na narozeniny, na svátky, říkají si hodně zdraví, ale někdy to říkají jen jako frázi,“ svěřila se.

To, co se stalo jejich čtyřiatřicetileté sousedce, vyvolává v Polešovicích i na Slovácku mimořádnou odezvu. Zapojili se sousedé, kamarádi, náhodní lidé, kteří se o problému dozvěděli. Hledají pro ni vhodného dárce kostní dřeně – a sami tu svou nabízejí.

Barbora Halodová původně nechtěla o problému příliš mluvit, nehodlala prý přidávat lidem práci. Teď sype z rukávu jedno jméno ochotného pomocníka za druhým. Jen namátkou třeba Myriam Farská, Bronislava Otrusinová a mnoho dalších.

„Já bych je nejradši všechny vyjmenovala a všem poděkovala,“ dodává s optimismem a vírou. „Všichni ti lidé, co pro nás tolik dělají, jsou obrovským povzbuzením. Mám obrovskou radost, že zveřejnění našeho příběhu může pomoci dalším,“ tvrdí. Ví, že nebojuje jen za sebe, ale za desítky nemocných v podobné situaci.

Díky paní Halodové a jejím přátelům se tuzemský registr dárců narostl téměř o desetinu. I tak ale není číslo nijak ohromné. Zdeňka Wasserbauerová, která se na Zlínsku věnuje získávání potenciálních dárců kostní dřeně, vypočítává, že poměr zájmu je výrazně menší než třeba v sousedním Německu. Tam je i v přepočtu na velikost země dárců čtrnáctkrát více.

Zjistit, zda je člověk vhodným dárcem, přitom není složité – k posouzení vhodnosti stačí vyplnění dotazníku a dva mililitry krve. Ani případné darování není bolestivé, záleží tedy jen na chuti člověka pomoci.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka