8 zásad pro správné mrazení potravin, aby rozmrazené jídlo nebylo nebezpečné

10. srpen 2016

Proč se zabývat zdlouhavým zavařováním, když je v mrazničce místa dost? Ale pozor, špatným postupem při mrazení a rozmrazování potravin si můžete přivodit vážné zdravotní komplikace.

Bodů, které hovoří ve prospěch mrazení, jako efektivního způsobu uchovávání potravin, je celá řada. Je rychlé, levné, nepotřebujete k němu žádné zvláštní vybavení a velmi dobře při něm uchováte například vitamíny v ovoci a zelenině.

„Za půl roku uchovávání ovoce ve zmrazeném stavu dojde ke ztrátám vitaminu C jen asi o 30 procent,“ upozorňuje ředitelka Ústavu chemie potravin a biotechnologie Ivana Márová.

I přes užitečnost tohoto způsobu konzervace je ale třeba dodržovat při zamrazování potravin určitá pravidla. Shrnuli jsme pro vás rady odbornice na chemii potravin do několika bodů.

RYCHLOST. Rychlost je důležitá zejména při zamrazování potravin. Abyste uchovali vlastnosti jídla co nejlépe, je zapotřebí, aby promrzlo co nejrychleji do co největší hloubky. „Dnešní mrazničky mají funkci rychlého zmrazování. Nesmíte ale do mrazáku vložit hodně velkých kusů najednou,“ varuje Ivana Márová.

VZDUCH MUSÍ PRYČ. Pokud jste se až dosud nedělali starosti s nadbytkem vzduchu v mikrotenových sáčcích u mrazených potravin, raději byste měli začít. Krom toho, že si zbytečně ubíráte místo v mrazáku hlavně poškozujete mrazenou potravinu. Pokud je v sáčku přítomen vzduch, ze zmrazené potraviny uniká voda takzvanou sublimací. Například u masa pak poznáte, že je po rozmrazení oschlé. Proto mrazené potraviny zabalte tak těsně, jak to jde.

POZOR NA TUKY. „Nedoporučují se zmrazovat potraviny s vysokým obsahem tuku, například ořechy, ani mléčné výrobky s vyšším obsahem tuku. Není tedy například ideální mrazit máslo. Je velmi pravděpodobné, že po rozmrazení se změní jeho konzistence,“ upozorňuje Márová. Tuky procházejí při mrazení chemickými změnami a po rozmrazení mohou rychleji žluknout.

JAK NA HOUBY. Pokud si chcete svůj úlovek z lesa uskladnit v lednici, uděláte lépe, když před zamrazením houby krátce podusíte. Spolu s nimi byste mohli jinak konzervovat i nežádoucí mikroorganismy, které by mohly po rozmrazení začít znovu bujet.

KÁVU NEMRAZIT. Přestože existuje rozšířený zvyk uchovávat zrnkovou kávu v mrazničce, odborníci to nedoporučují. Opět to je kvůli vysokému obsahu tuku v kávových zrnech. Tučné potraviny mrazením nejen ztrácí konzistenci, ale může dojít k rozvinutí různých pachutí, což právě u zrnkové kávy není zrovna žádoucí.

Kávová zrna po upražení

NIC NETRVÁ VĚČNĚ. Ani hluboce zmrazené potraviny. Při minus osmnácti stupních Celsia vám až jeden rok (tedy dvanáct měsíců) vydrží některé druhy ovoce a zeleniny, luštěniny, oddělené žloutky a bílky, asi rok můžete skladovat i kuřecí a syrové maso, ale ideální doba je u jejich uskladnění o polovinu kratší, mleté maso můžete skladovat asi 4 měsíce a domácí zmrzlinu jen asi jeden měsíc.

ROZMRAZOVAT POMALU. U rozmrazování potravin platí přesně opačná poučka než při jejich zmrazování. Pokud totiž budete jídlo rozmrazovat rychle, spolu s rychle odtékající vodou z něj budou unikat i cenné látky, například ve vodě rozpustné vitamíny. Ideální je nechat potraviny rozmrznout postupně v chladničce a co nejrychleji je pak zpracovat.

ZAPOMEŇTE NA VODU. Nejhorší postup při rozmrazování je vhození potraviny do teplé vody bez obalu. „Ve vodě se mohou velmi rychle začít množit nebezpečné mikroorganismy, stejně tak mrazení přečkají plísně a po rozmrazení rostou rychleji než u čerstvé potraviny,“ upozorňuje Ivana Márová.

autor: ska
Spustit audio