Babské rady: od medicíny na klouby až po domácí repelent

6. červenec 2017

Poradna Babské rady slaví první narozeniny! Ještě dřív než vám v dalším pondělním vysílání Jarka Vykoupilová se Zuzanou Plíškovou zprostředkují další vyzkoušené lidové rady, máme pro vás několik zajímavých tipů z minulých poraden.

Pondělní poradna věnovaná vyzkoušeným tipům a trikům našich maminek a babiček vznikla loni v létě a původně měla vydržet pouze přes prázdniny. Záplava rad, které posluchačky i posluchačky každý týden píšou a telefonují do vysílání, ale udělala z Babských rad poradnu pravidelnou.

Záběr těchto skvělých návodů a tipů je opravdu velmi široký, jak ostatně dokazuje i níže sepsaný seznam těch nejzajímavějších rad z vysílání.

Jen pro jistotu si ale připomeňme několik bezpečnostních zásad, jak s babskými radami zacházet: v případě delší dobu trvajících zdravotních problémů nespoléhejte na domácí léčbu a navštivte lékaře; pokud se chystáte využít nějaký návod na čištění skvrn, vždy postup nejprve vyzkoušejte na malém kousku látky (který není příliš na očích).

Bolesti kloubů a potíže s koleny

Jarka Vykoupilová (vlevo) a Zuzana Plíšková, moderátorky poradny Babské rady.

PROTI VODĚ V KOLENOU: dobře působí bobkový list: vezmeme celý sáček bobkového listu, nasypeme do 300 ml vody a 5 minut povaříme. Vlijeme do termosky a necháme v ní vychladnout. Přecedíme a popíjíme během dne. Takto opakujeme tři dny. Celou kúru můžeme znovu nasadit po týdnu.

PROTI BOLESTI KLOUBŮ: smícháme 3 lžíce rozinek, 2 lžíce želatiny v prášku bez příchuti, 8 lžic mletých lněných semínek, 4 lžíce mletých sezamových semínek a 200 g medu. Dáme do uzavíratelné sklenice, uložíme do chladu a 2x denně užíváme 1 čajovou lžičku.

PROTI BOLAVÝM KOLENŮM: namažte si kolena na noc rybím tukem, ovažte igelitem a pak důkladně převažte starými hadry (které můžeme oželet, protože nasáknou přebytečnou mastnotu).

OPUCHLÉ KOLENO: zkuste zklidnit nastrouhanou bramborou. Posluchačka, kterou trápívá voda v koleni a výpotek, zkusila nastrouhat syrovou bramboru na mikrotenový sáček, přiložit na koleno a nechat v klidu. Během večera bylo po problému.

RADA OTCE PLESKAČE NA BOLAVÁ KOLENA: polévkovou lžíci želatiny namočte večer do čtvrtlitru vody a ráno vypijte. Takto užívejte celý měsíc, opakujte maximálně jednou do roka.

RADA OTCE PLESKAČE NA VODU V KOLENI: dejte list černého bezu mezi dva celofány, poválejte. Koleno namažte nesoleným vepřovým sádlem nebo měsíčkovou mastí, vytáhněte list z celofánu, přiložte na koleno a zafixujte.

Domácnost a zahrádka

TRÁVU ZE SPÁRŮ MEZI DLAŽBOU DOSTANEME jednoduchým přípravkem: 125 ml vody zahříváme a rozpustíme v ní postupně 1 hrnek soli. Přidáme 3 hrnky octu a 100 ml přípravku na nádobí. Dáme do rozprašovače a za sucha trávu postříkáme. Zhruba za 4 hodiny tráva půjde hezky pryč.

MUŠLE OD MOŘE VYČÍSTÍME nejlépe povařením s jedlou sodou. Organických zbytků se můžeme zbavit tak, že dáme mušle do mraveniště. Pan Pavel z Vyškovska radí i peroxid vodíku (kysličník), který používal jeho tchán k čištění trofejí zastřeleného srnčího (celá hlava).

MUŠINCE Z OKEN snáze dostaneme vodou z cibule.

MUŠINCE Z PRÁDLA SUŠENÉHO VENKU odstraníme peroxidem.

S MANDELINKOU BUDE KONEC, když si vezmeme na pomoc vysušenou kávovou sedlinu. Nasypeme k bramborám hned, jak vylezou. Můžeme také místa sypat hladkou moukou.

POUŽITÍ OCTOVÉ VODY doporučuje „babička ze Svatobořic“ na vyčištění kožených bot od solných skvrn a na jejich celkové oživení. Podobně když pravnoučata přiběhnou s odřenými koleny, oblečení od krve hned namočí do octové vody a skvrny lépe pouští. Skvrny na lněných a damaškových ubrusech odstraníme také octovou vodou. A použít ji můžeme i na vyčištění přihrádky na prací prášek-pokud používáme sypký, mohou v ní zůstávat jeho zbytky. Stačí tam nalít ocet a nechat jet na krátký program. Používá ho i na staré tapety, které chceme sundat ze stěny nebo při úklidu po malování – na 10 litrů vody dává ¼ litru octu a všechno jde krásně vyčistit.

KUCHYŇSKÝ ODPAD UDRŽÍME V ČISTOTĚ, když do něj jednou za měsíc nasypeme prášek do pečiva, zalijeme octem a propláchneme teplou vodou. Ocet nám pomůže i s čištěním pračky-nalijeme do ní litr octa a zapneme program na „velké praní“.

Repelent a pribináček

DOMÁCÍHO PRIBINÁČKA si připravíme úplně snadno: stačí nám 1 šlehačka, 1 kostka tvarohu a 2 vanilkové cukry. Vše dohromady umixujeme a dochutíme.

DOMÁCÍ REPELENT si snadno připravíme z francovky a hřebíčku. Koření francovkou zalijeme a necháme týden stát. Poté přecedíme a používáme jako repelent.

autoři: Zuzana Plíšková , ska
Spustit audio