Bylinková pomoc při potížích se spánkem, žaludkem i bércovými vředy

11. duben 2016

Otec Adolf Jiří Pleskač přichází do poradny Apetýtu dvakrát měsíčně. Přečtěte si, jak odpovídal na některé dotazy posluchačů.

Je zdravé pít výluh z čerstvých kopřiv, které jsme nechali máčet ve studené vodě přes noc?
Pokud jste úplně zdraví, nemělo by to působit žádné problémy. Ale pozor! V kopřivách je velké množství kyseliny křemičité a člověku, který nemá úplně zdravé nebo funkční ledviny, by užívání takového výluhu mohlo způsobit problémy. Proto bych doporučoval kopřivy raději nasušit.

Můžete srovnat rakytník a šípky podle obsahu vitamínu C?
Šípek obsahuje velké množství vitamínu C, ale jen pokud se neznehodnotí špatnou přípravou. Rakytník obsahuje celou škálu vitamínů, kromě vitamínu C třeba i vitamín E, F a další a samozřejmě minerály. Jeho přínos pro náš organismus je tedy nesrovnatelně větší.

Přeslička je údajně vhodná také pro lidi po mozkové příhodě. Jedna je ale prý léčivá a další jedovatá. Jak je poznám od sebe?
Léčivá přeslička rolní roste hlavně v bramborách a obilí. Rozdílů mezi přesličkou rolní a jedovatou přesličkou bahenní je celá řada. Ta léčivá například vytváří výtrusnou lodyhu, ty ostatní ji nedělají. Ale úplně nejjistější je zakoupit přesličku v prodejně léčivých bylin, tam by rozhodně nemělo dojít k záměně.

Je možné písek v ledvinách odstranit pomocí bylinek?
Připravte si čaj složený ze zlatobýlu, přesličky a třezalka (vše ve stejném poměru). Povařte ho v půl litru vody, přeceďte a popíjejte. Užívejte také hořčík: 250 - 500 miligramů denně.

Trpím nespavostí a nechci používat žádné chemické přípravky. Je nějaká bylinková pomoc?
Je jich celá řada. Doporučuji třeba koupel v mateřídoušce. Užívat můžete třeba tinkturu z rhodioly, která uklidňuje a také nervový čaj pro spánek. Důležité je ale zjistit i to, kde spíte - váš spánek může rušit třeba i blízkost nějakého vysílače, takže zkuste i přestěhovat postel.

Rhodiola rosea

Jak ulevit tělu při zánětu žaludku?
Velice dobrým pomocníkem je rakytníkový olej. Užívejte čajovou lžičku nalačno půl hodiny před jídlem. Také je účinná šťáva ze syrové brambory užívaná taktéž nalačno.

V lednu jsem měla virózu a od té doby mám pořád zahleněný krk. Můžete poradit nějakou bylinu?
Doporučoval bych průduškový čaj s lišejníkem: 2 díly čaje a 1 díl lišejníku. Připravte si z toho odvar: 2 polévkové lžíce do půl litru vody, toto 2 minuty povařte a nechte 10 minut odstát. Pak sceďte, a když teplota klesne po 50 stupňů Celsia, přislaďte medem.

Jak lze zahojit dlouhotrvající mokvavou ránu na bérci? Masti nepomáhají.
Tady doporučuji aloe stromovitou. Rozřízněte list, naškrábejte dřeň na sterilní gázu a přiložte. Je to výborný prostředek.

Sestra má nádor konečníku, který bohužel nejde operovat. Podstupuje chemoterapie a ozařování. Měl byste prosím radu, jak v tomto stavu jejímu organismu trochu ulevit?
Doporučil bych dvě věci - konečník mazat mastí ze žindavy evropské a pak také (pokud neužívá žádné hormony) užívat vilkakoru, která působí proti novotvarům i proti metastázám.

Je nějaká bylina, která zabraňuje chuti k jídlu?
Používá se třeba chaluha bublinatá, ale moc bych to nedoporučoval. Chuti bychom neměli bránit.

Nachladila jsem se a ztratila hlas. Co byste doporučil?
Tady bych doporučil tinkturu z kořene myrhy. Přidávejte pak 3-4 kapky do 2 decilitrů vody a toto kloktejte.

Manžela trápí otoky nohou, otékají mu od kolen dolů (někdy více, někdy méně). Máte nějakou radu?
Určitě navštivte lékaře.Je třeba zjistit, co je příčinou. Sledujte, co se s otoky děje přes noc. Pokud se otok do rána zmenší, je pravděpodobně na vině nedostatečná činnost srdce, pokud zůstávají otoky stejné, tak není v pořádku činnost ledvin, anebo tam může být zánět žil. Na podporu srdce doporučuji hloh, který brzy pokvete, pokud je to od ledvin, tak užívejte třeba čaj z trubkovce.

Rakytník řešetlákový

Šestiletý vnuk trpí ichtyózou a má ekzém, který si pořád škrábe. Užívá medicínu od lékaře, ale moc mu nepomáhá. Poradíte bylinku?
Brzy poroste sléz přehlížený, ten nasbírejte a připravte si macerát a omývejte postižená místa, můžete jej i pít. Zevně doporučuji mazat rakytníkovým olejem a také ho užívat - lžičku nalačno půl hodiny před jídlem.

autor: Zuzana Plíšková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.