Chtěl Karlu Gutovi vykat, hrozila mu za to rána

5. květen 2015
Rendez-vous

Reprezentoval Československo na 12 mistrovstvích světa. Teď Josef Černý, jedna z legend našeho hokeje, napjatě sleduje právě zahájený šampionát.

Mistrovství vidí ve znamení velkého tlaku na hráče. „Ten tlak je daleko větší, než byl na nás. Média, vůbec celá sportovní veřejnost je natěšená na zlato,“ připomněl. A šance jim dává – máme prý vynikající hokejisty. Byť je paradox, že v jeho čase by se mnozí kvůli věku neuplatnili, protože tehdy bylo napsaným pravidel ve věku 35 let opouštět led.

V nadcházejících soubojích našim hráčům věří. „Je lepší hrát v přípravě špatně nebo průměrně – a potom hrát dobře. A věřte tomu, že to tak bývá,“ líčí zkušený hokejista. To podle něj mužstvo semkne.

Citace: Josef Černý

„Kolektiv nedělá vítězství, kolektiv se utváří prohrama.“ Podle něj by tým České republiky některou z medailí získat mohl.

Josef Černý je již sám legendou – a na ledě se s mnoha legendami setkal. Nyní pětasedmdesátiletý útočník a několikanásobný olympijský medailista na většinu rád vzpomíná.

Josef Černý

Třeba na své první setkání s Karlem Gutem, kterému z úcty začal po nástupu do družstva vykat. „On mne chyt bokem a říká: Hele, neblbni, nebo Ti dám takovou ranu. Ještě mně řekneš 'pane Gut' - a uvidíš, co ti provedu. Já si pak připadám strašně starej. Od té doby jsem mu tykal,“ vzpomněl Josef Černý v interview se Zuzanou Plíškovou.

autor: Zuzana Plíšková
Spustit audio