Co dát do lékárničky pro psy a kočky? Máme seznam

8. červenec 2016

Jedna lékárnička v autě, další příruční v zavazadle. Většina z nás se vydává na dovolenou pro jistotu vybavena základními léky i obvazovým materiálem. Pokud ale cestujete i se svým čtyřnohým mazlíčkem, určitě se vám bude hodit i speciální veterinární lékárnička.

Lékárnička pro psa, případně kočku, i když ty tak často se svými pány necestují, rozhodně není zbytečnost. Její vybavení v Apetýtu s Lucií Hostačnou probíral veterinář Milan Štourač.

Ideálním obalem na zvířecí lékárničku je voděvzdorná krabice, která odolá povětrnostním vlivům. Ta by měla obsahovat určitě cedulku se jménem psa, kontaktními údaji jeho veterináře, případně informaci, zda pes užívá nějaké léky.


Zvířecí lékárnička:
kožený náhubek
nůžky/nůž
kleště na drát
baterka
lupa
kleště na klíšťata
desinfekce (betadine)
borová voda
jedlá soda
gáza, leukoplast
lék na alergii
teploměr

„Může dojít k situaci, kdy po autonehodě není člověk schopen komunikace a nemůže tyto zásadní informace záchranářům sdělit,“ vysvětlil důvod těchto informací Štourač.

Jednou z prvních věcí, které je třeba do lékárničky dát, je kožený náhubek případně pevnější obinadlo, kterým by bylo možné psí tlamu svázat. Lékárnička by měla obsahovat také nůžky nebo nůž, hodit by se mohly i štípací kleště na drát.

„Dále by tam mohla být vodě odolná baterka, zvětšovací sklo nebo lupa, které se mohou hodit při vytahování žihadel nebo trnů. A samozřejmě pinzeta nebo plastová karta na odstranění klíštěte,“ vyjmenoval odborník.

Pozor na lidské léky

Ve výbavě zvířecí lékárničky by neměla chybět desinfekce, například jodový preparát Betadine nebo některá jeho varianta. Hodit se může fyziologicky roztok nebo borová voda na vyplachování očí a líh. „Líh je dobrý na zchlazení svědivých procesů, ale nesmí se používat do ran,“ upozornil veterinář.

Na svědění třeba poštípané kůže dobře zabírá také obyčejná jedlá soda. Krom toho přidejte samozřejmě gázové čtverce, vatu a leukoplast.

„Pokud pojedete dlouho autem, není od věci přidat rehydratační roztok nebo energetickou pastu, kdybyste uvázli někde na dálnici v horku,“ doplnil Milan Štourač. A z klasické „lidské“ výbavy můžete doplnit i teploměr. Jen si pamatujte, že psí tělesná teplota je vyšší než lidská: při měření v konečníku je u psa považovaná za normální teplota až do 39 stupňů.

Co se týká medikamentů, je třeba být opatrný zejména při užívání lidských léků. Bez obav můžete použít pro psa lidské léky proti alergii. Pokud je ale váš pes alergik, raději si od veterináře nechte předepsat nějaký silnější preparát speciálně pro něj.

„Obecně by se psům neměla dávat léčiva typu acylpyrin, paralen, ibuprofen nebo ibalgin. Psi totiž mají jinak postavenou sliznici a mohou po těchto lécích nejen zvracet, ale i krvácet. Pokud nějaký takový lék potřebujete použít jako první pomoc, pak určitě rozpuštěný nebo rozdrcený, nikdy ne ve formě pevné tablety,“ varoval veterinář.

autor: ska
Spustit audio