Dan Bárta jako student ekologie: Některé předměty mi nelezou do hlavy

14. říjen 2016

Zpěvák Dan Bárta přijel do Brna v nezvyklé roli – tentokrát nejen jako hudebník nebo „vážkolog“ jak jej lidé nejčastěji znají, ale jako porotce. Hodnotil soutěžní snímky na festivalu Ekofilm.

U Dana Bárty v posledních letech o netradiční role není nouze. Proslavil se především jako zpěvák mnoha žánrů, ale s velkou oddaností se věnuje i svému koníčku – vážkám. Natolik důsledně, že před osmi lety vydal knihu Vážky České republiky. Tohle všechno se ale o Danu Bártovi dobře ví.

Už méně známý je jeho zájem o ekologii, který mu vynesl právě křeslo v porotě na letošním Ekofilmu. Jak k téhle funkci vlastně přišel? „Byl jsem zvědavý, jakým směrem se ubírá tvorba na tohle téma. Prezidentem festivalu je můj kamarád Laco Miko (Ladislav pozn. red.), takže o žádné přemlouvání nešlo. To jediné na čem u chlapa mezi pětačtyřiceti a padesáti záleží, je vždycky čas a ten jsem měl,“ zhodnotil s nadhledem Bárta v dopoledním Apetýtu s Jarkou Vykoupilovou.

Ekologie pro něj rozhodně není cizí téma – ostatně aplikovanou ekologii v současné době studuje na univerzitě v Ostravě. „Jsem hodně orientovaný na biologii, takže mě zajímá ochrana přírody. Jestli lze přírodu spravovat tak, aby vedle nás a s námi mohla normálně nažívat tak, jak má,“ vysvětlil moderátorce.

Kromě třídění odpadu, nebo šetření přírodních zdrojů se Dan Bárta snaží finančně podporovat projekty, které se ochranou přírody zabývají, pracuje na sérii dokumentů o Češích, kteří se ochranou přírody zabývají v zemích takzvaného třetího světa. „Protože si myslím, že to má smysl,“ konstatoval zpěvák a student ekologie.

Zpěvák Dan Bárta byl hostem Apetýtu u Jarky Vykoupilové

S rozjetými hudebními projekty a řadou dalších aktivit není divu, že se Jarka Vykoupilová zajímala i o jeho studium. Dan Bárta přiznal, že bez individuálního studijního plánu by to nezvládl. Učit se musí většinou samostatně, ale na zkoušky chodí stejně jako ostatní studenti. V některých předmětech je pro něj výhodou jeho dlouholetý zájem o ekologii.

„Z ekologie bych mohl psát test na jakékoliv univerzitě kdykoliv. Za dvacet let o ní mám hodně načteno a znám terminologii. Ale jsou předměty, kde se musím fakt hodně učit a nejde mi to do hlavy – jako je molekulární biologie nebo mikrobiologie. A pak jsou předměty, jako biostatistika a matematika, ze kterých mám vyloženě strach,“ prozradil student Bárta, který Jarku Vykoupilovou okouzlil svými dlouhými souvětími.

„Budete to se mnou mít těžké,“ varoval ji už v úvodu rozhovoru zpěvák, z jehož projevu je cítit záliba v češtině a jejích možnostech. I na různé jazyky, jimiž zpívá, proto pro přišla řeč.

„K češtině jako mateřskému jazyku máte blízký vztah, velmi intimní. Každé slovo, které říkám nebo zpívám, má spoustu významů a velkou váhu. Jednoduše to lze shrnout tak, že jsou pro mě čeština a angličtina dva rozdílné nástroje – jako když si trumpetista vezme hornu nebo křídlovku kvůli nějaké jiné měkkosti,“ přiblížil Bárta.

V rozhovoru z dopoledního Apetýtu přišla řeč i na paměť, jeho zdravotnickou zkušenost, muzikál Jesus Christ Superstar a (jak jinak) na vážky. Celý rozhovor si můžete poslechnout v úvodu tohoto článku.

autoři: Jarka Vykoupilová , ska
Spustit audio