„Dělat sochu chlapa v trenkách a tričku, byla pro mě výzva“

16. březen 2015

Zlínský sochař Radim Hanke je autorem nejen známého sousoší Jana Antonína a Tomáše Bati, ale také hlavní ceny Zlatý střevíček, kterou vytvořil pro zlínský filmový festival, nebo sochy Emila Zátopka. Jak sám přiznává, socha Emila Zátopka byla pro něj největší výzvou v jeho profesním životě.

Vytvořit ve Zlíně sochu Emila Zátopka byla myšlenka zlínského muzikanta Karla Markytána. „Pro mě to bylo nesmírně zajímavé i tím, že jsem se mohl seznámit s paní Danou Zátopkovou, neuvěřitelně inteligentní paní“, říká Radim Hanke.

Jak sám přiznává „dělat sochu chlapa v trenkách a tričku“, byla výzva. Pro zlínského sochaře to bylo vlastně antické téma.

Nejvíce se inspiroval historickými filmovými záběry z maratonu z Helsinek, kde Emil Zátopek poprvé startoval a hned zvítězil.

Sousoší Jana Antonína a Tomáše Bati ve Zlíně

Sochu Jana Antonína Bati ve Zlíně, která stojí naproti zlínskému mrakodrapu neboli 21. budovy vytvářel Radim Hanke jako první. Na zakázku neměl tolik času a proto její vzhled často konzultoval se svými kolegy z branže. Tomáš Baťa byl ke svému bratrovi připojen až o tři roky později. A proč je Jan Antonín Baťa tolik shrbený? Protože to přesně vychází z historicky doložených fotografií, které Radim Hanke dlouho studoval.

Pro Filmový festival Zlín vytvořil Radim Hanke hlavní festivalovou cenu Zlatý střevíček. Jedná se o holčičku se střevíčkem na ramenou. Další dvě dřevěné sochy jsou možné k vidění přímo v zoologické zahradě Lešná a to Toltécký bojovník a Mauglí, který měří osm metrů.

V prostorách zlínských filmových ateliérech je k vidění busta Karla Zemana. „Je to zkombinované s rezavým železem, který by měl evokovat ty jeho staré stroje, které používal ve svých filmech.“ Původní nápad byl ten, že by se naistaloval velký ohnutý plech s motivy vzducholodí a létajících strojů, ale kvůli financím se tato verze nakonec neuskutečnila.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio