Jak zničit škůdce na zahradě. Bez chemie a levně.

24. říjen 2017
Vesele i Vážně o Víkendu

Ať už vás trápí krtek, mandelinky nebo třeba rajčata, která nechtějí dozrávat, Borek Kapitančik má tip přímo pro vás.

Už od konce června provází posluchače pátečními a víkendovými odpoledni moderátor Borek Kapitančik.

Nedílnou součástí jeho pořadu Vesele i Vážně o Víkendu je i poradna pro zahrádkáře. O osvědčené tipy a triky nemá tento zkušený zahrádkář nouzi. Abyste je mohli mít pořád při ruce, sepsal je Borek i do článku.

Dostaňte se škůdcům na kobylku!

CO PLATÍ NA KRTKY: Nejvíc se osvědčily PET lahve, respektive různé „větrníčky“ z nich. Krtka zaplaší i lahve s uříznutým dnem (při větru vytváří hlubší tóny), zastrčené do země hrdlem – takto lze navíc i zalévat přímo ke kořenům.

JAK NA MANDELINKY: Nesázet brambory dva roky po sobě na stejné místo. brouci přežívají pod zemí. Dobrý je i výluh z kopřiv, případně mezi keříky zasazený křen.

JAK CHRÁNIT RYBÍZ PŘED KOSY: Pěstujte bílé a růžové odrůdy a nevyhazujte síťky od cibule – použijte je na překrývání rybízových keřů.

Čtěte také

JAK NA ŠKŮDCE SKORO ZADARMO: Zastrkejte v okolí rostliny sužované škůdcem do kruhu několik zápalek hlavičkou do země a zalejte. Za tři dny vyměňte zápalky a znovu zalejte. Síra a fosfor v hlavičkách zápalek vás většiny škůdců zbaví. Podobně prý funguje i směs mletého pepře a mouky.

JAK NA HÁĎÁTKA: Stačí, když na půdu nasypete cukr. Dávkování: na každých 25 metrů čtverečních půdy nasypeme přibližně 2 až 2,5 kilogramů cukru. Mikroorganismy v půdě, které se živí cukrem, rapidně zvýší množství organických látek v půdě, zvýší se jejich počet a svou činností vytlačí z půdy nebezpečné škůdce.

Jednoduché tipy, které určitě využijete

CO S POSEKANOU TRÁVOU: Jedna varianta zní – do kompostu, osvědčila se ale i jako mulč, třeba ke keříkům rajčat. Zpomalí odpařování vlhkosti z půdy.

JAK MÍT NEJHEZČÍ TRÁVNÍK: Už na podzim odstranit mechy a suchou trávu, provzdušnit vertikutátorem nebo hráběmi a „propíchat“ trávník do cca 4 cm a následně do děr nasypat jemný písek (třeba z blízkého beachvolejbalového hřiště).

RAJČATA NECHTĚJÍ DOZRÁT: Chyťte stonek rostliny u kořene a lehce ji nadzvedněte. Přeruší se tak jemné kořínky rajčete a to začne okamžitě stimulovat dozrávání úrody.

JAK SKLADOVAT CIBULI: Pomůžou staré silonky. Jednu po druhé do nich vysušenou cibuli vložte a oddělte tak, že silonky prostě zauzlujete. Cibuli zavěsíme do chladnější, větrané místnosti. Cibule nesmí zmrznout, ale zvládne i teplotu okolo 1-2 stupně nad nulou.

SKVRNY NA LISTECH ZAHRADNÍCH RŮŽÍ: Většinou jsou to takové, které přecházejí od tmavě hnědé až černou barvu. Ty jsou způsobené houbou s názvem Diplocarpon rosae. Objevuje se zejména tehdy, když jsou růže v teplém a vlhkém prostředí, mohou se vyskytnout i tehdy, když je delší období sucha. Nemusíte hned sahat po chemii. Jednoduchou ale velmi účinnou pomoc máte v obyčejném kravském mléce. Mléko obsahuje látku zvanou laktoferin, která má silné antibakteriální a fungicidní účinky. Směs jednoho dílu mléka a dvou dílů vody aplikujeme na růže jednou za týden, dokud skvrny nezmizí.

autoři: ska , Borek Kapitančik
Spustit audio