Kopřivy už rostou, naložte je do pálenky nebo oleje

25. únor 2016

Bylinková poradna: nečekejte na jaro, holdujte kopřivám a medvědímu česneku.

Přestože první jarní den přijde až za měsíc, některé léčivé bylinky lze sbírat už teď. Ve středeční bylinkové poradně pořadu Apetýt to doporučila Hana Zuchnická z Nadace Partnerství.

„Už jsem se osobně přesvědčila, že roste kopřiva, začíná kokoška pastuší tobolka, malé pampeliškové listy. Na česnek medvědí si ještě budeme muset pár týdnů počkat, ale kolem Břeclavi by už pomalu mohl začínat,“ upozorňuje v rozhovoru s Marcelou Antošovou.


Nápoj pro čištění krve
Mladou kopřivu, šťovík, kokošku pastuší tobolku (listy ještě nekvetoucí rostliny) a listy pampelišky přidejte ke svému oblíbenému ovoci. Rozmixujte dohladka, nápoj (takzvané smoothie) nařeďte vodou do vhodné konzistence a popíjejte.

Kopřiva je nepostradatelným pomocníkem při jarní očistné kúře. Podle Hany Zuchnické je to jedna z nejmocnějších bylinek našich luhů a hájů: čistí ledviny a jejich prostřednictvím i krev, podporuje krvetvorbu, čistí pleť a je tedy výborná na akné. Lze ji užívat vnitřně v podobě čajů nebo tinktur, dá se nakládat do oleje, použít místo špenátu do závinu nebo rozmixovat s ovocem do smoothie.

Asi nejtradičnějším způsobem je právě kopřivový čaj. „Na jeden šálek dáme jednu čajovou lžičku sušené nebo malou snítku čerstvé kopřivy, zalijeme horkou vodou a necháme pět, ale maximálně deset minut louhovat,“ popisuje Zuchnická.

Čaj by se měl popíjet po doušcích dvakrát až třikrát denně, ideálně před jídlem, tedy na lačno. „Kopřiva je výborný kartáč na ledviny, ale pozor na dlouhodobé užívání, aby nám neuškodila. Předjarní kúra by měla trvat nejdéle čtyři týdny,“ upozorňuje odbornice.

Přidala také recept na nápoj na čištění krve. Doporučuje nasbírat kopřivu, šťovík, listy kokošky pastuší tobolky a pampelišky a rozmixovat s ovocem do smoothie.

Medvědí česnek je léčivý od cibulky až po květ

Další jarní bylinkou, o kterou se posluchači v poradně zajímali, byl medvědí česnek. I ten pomáhá čistit krev, prospívá štítné žláze, cévní soustavě, střevům, snižuje krevní tlak a cholesterol, podporuje imunitu, ničí bakterie a plísně a pomáhá tedy na mykózy. Léčivá je celá bylinka – listy, květy i cibulka.

Medvědí česnek (Allium ursinum - lidově též lesní česnek) je oblíbený nejen pro své využití v kuchyni, ale také jako léčivá bylina. Pěstuje se jako léčivá rostlina, zelenina či jen pro okrasu

A jak ho užívat? „Lze ho nasekat najemno a naložit do červeného nebo bílého vína, nechat dva až tři týdny louhovat při pokojové teplotě a pak užívat denně štamprličku na podporu střev, trávení a imunizaci celého těla,“ doporučuje Hana Zuchnická.

Podobně lze postupovat i při nakládání medvědího česneku do oleje. I v něm by měla nasekaná bylinka zůstat dva až tři týdny při pokojové teplotě, navíc je ale třeba nádobu každé dva dny protřepat. Tento olej pak lze používat třeba do zeleninových salátů.

autoři: Marcela Antošová , ska
Spustit audio