Lední medvídek v Zoo Brno se má čile k světu, podívejte se na video

3. únor 2016
Rendez-vous

Medvídě z brněnské zoo má možnost vyjít do výběhu, zatím si ale netroufá.

I když lední medvídě, které se v brněnské zoo narodilo na konci listopadu, zatím velmi dobře prospívá a živě se zajímá o své okolí, chovatelé jsou zatím s optimistickými prohlášeními opatrní.

„Za úspěšně odchovaného můžeme medvěda označit ve druhém až třetím roce jeho života,“ upozornil ředitel brněnské zoo Martin Hovorka.

Největší úskalí podle něj pro malé medvědy představuje voda – a to nejen v zajetí, ale i v přírodě. „Pro medvídě není problém plavat, ale dostat se z vody na břeh. U nás je problematický vysoký okraj, v přírodě je to třeba okraj ledové kry. Pak musí zasáhnout medvědice, jinak se mládě utopí,“ popsal Hovorka.

I když zoo úspěšně poslala do světa čtyři mláďata ledních medvědů, současná situace se od předchozích odchovů liší. Zatímco v minulosti byla vždy medvědice Cora s mláďaty uzavřena několik měsíců v porodním boxu, tentokrát nechali chovatelé vše na přírodě a dveře z boxu do výběhu zůstaly otevřené.

„Mládě už nakukovalo do výběhu, ale dál se ještě nevydalo. Pokud to bude jako v minulosti, pravděpodobně jej Cora vyvede okolo prvního jarního dne,“ odhadl Hovorka. Chovatelé zatím neznají ani pohlaví medvíděte, ale na konci února jej poprvé navštíví veterinář a pak bude možná jasno. Mládě je zatím k vidění na webové kameře na stránkách zoo.

autor: Milan Noha
Spustit audio