Máte strach z létání? Pomůže vám aplikace v mobilu

23. srpen 2016

Zrychlený tep, studený pot nebo třeba jen nepříjemný pocit a nervozita. Také ve vás cestování letadlem vyvolává nepříjemné pocity? Prostějovský psycholog Adam Suchý vymyslel mobilní aplikaci, která vám pomůže.

Možná to znáte. Všichni kolem vás se těší, jak poletí v létě k moři, případně do nějaké exotické země a vy byste letenku nejraději vyměnili za jakýkoliv dopravní prostředek, který neztrácí kontakt se zemí. A rozhodně v tom nejste sami.

„Říká se, že až polovina cestujících v západní společnosti má nějaký strach z létání. Ten může být různě silný. Od intenzity fobie, která vám zabrání letadlem cestovat až po mírnější projevy jako je sucho v ústech, pocení, nervozita nebo katastrofické myšlenky,“ popisuje psycholog a psychoterapeut Adam Suchý.

Hlas rozumu je na emoce krátký

Proč vlastně létání vyvolává v tolika lidech nepříjemné pocity? „Myslím, že když půjdeme hodně hluboko, je za tím strach ze smrti. Jsme konfrontovaní se situací, která když dopadne špatně, bude její následek tragický. Musíme se někomu svěřit do rukou, někomu, koho neznáme a můžeme jen věřit, že všechno bude probíhat tak, jak má. Máme pocit bezmoci, ztráty kontroly nad situací,“ konstatuje Suchý.

Hlas rozumu, který cituje statistiky a argumentuje „nejbezpečnějším způsobem cestování“ nemá v takovou chvíli šanci. Díky Adamovi Suchému a jeho přátelům, kteří vyvinuli aplikaci s pohodovým názvem Hlavně v klidu, ale můžete svému strachu lépe čelit.

Psycholog Adam Suchý byl hostem Jarky Vykoupilové

„I já sám nerad létám. Sice to není přímo fobie, ale není to pro mě příjemný zážitek. I proto jsem se začal zamýšlet nad možným řešením,“ konstatuje.

Aplikaci si můžete stáhnout za poplatek 25 korun v několika jazycích – kromě češtiny je k dispozici také němčina, angličtina nebo španělština.

Pak už potřebujete jen sluchátka a následovat instrukce. „První část vychází z toho, že pokud rozumíme situaci okolo sebe, jsme klidnější. Konkrétně to znamená, že například víme, co který zvuk znamená – že tohle je zasouvání podvozku, tento zvuk že vydávají klapky, tento zvuk znamená změnu tahu motoru,“ popisuje aplikaci jeden z jejích autorů.

Nebojte se cvičení, nikdo nic nepozná

Druhá část pak používá techniky zaměřené na relaxaci, uvolnění, práci s dechem nebo s napětím svalů. Nemusíte se však bát, že byste kvůli používání aplikace vypadali v letadle nebo na letišti jako blázen.

„Nejde o žádná rozmáchlá gesta nebo pohyby. Cviky spojené s napínáním a povolováním svalů jsou velmi nenápadné, ani dýchání není nijak dramatické,“ vysvětluje Adam Suchý.

S přípravou můžete začít už před letem na letišti i v jeho průběhu. „Celý proces trvá asi dvanáct až třináct minut a můžete jej opakovat, kolikrát chcete. Už jen samotné naslouchání pokynům odpoutává pozornost od blížícího se letu,“ dodává.

Použití aplikace není nijak věkově omezeno. Sám psycholog ale upozorňuje, že u dětí se většinou strach z létání neprojevuje. Tedy obvykle ne do desátého roku života. „ Děti do deseti let tento strach většinou nezažívají, protože u nich není rozvinutý koncept smrti. Vnímají svět podobně jako v kreslené grotesce. Tam když na postavičku spadne dům, zase se zvedne,“ doplňuje psycholog. Pokud se přesto u dětí obavy objeví, obvykle stačí upoutat jejich pozornost jiným způsobem.

autor: ska
Spustit audio