Hosté7. září  2017 v 14:00  

Nevíte, co s okurkami, přezrálými rajčaty a plody bezu? Máme skvělé recepty!

Urodilo se vám příliš mnoho okurek? Máme několik tipů, co s nimi. - Foto: Štěpán Macháček

Urodilo se vám příliš mnoho okurek? Máme několik tipů, co s nimi.Foto: Štěpán Macháček

Tipy na využití nadúrody okurek, nezralých i přezrálých rajčat a recept na bezinkový likér.

Určitě to zná každý zahrádkář. Jsou plodiny, které musíte piplat od jara až do podzimu a úroda je spíš hubená. A vedle nich samorosty, které vám vaši starost bohatě vrátí. Někdy až příliš bohatě. 

V pravidelné pondělní poradně Apetýtu, která patří babským radám, se moderátorkám sešlo několik velmi užitečných tipů na zpracování nadměrné úrody okurek. Posluchačky a posluchači si vědí rady i s přezrálými rajčaty, případně nedozrálými kousky. A jako bonus přidáme a závěr recept na výborný bezinkový likér. Bezinky právě dozrávají a bylo by škoda je nevyužít! 

Líbí se vám naše tipy? Poslouchejte každé pondělí v 10:30 Babské rady v Apetýtu. Poradnu plnou vašich osvědčených triků a vychytávek do domácnosti. Pořad, který tvoří sami posluchači.

VÁNOČNÍ SALÁT 

5 kg přerostlých okurek
1 kg cibule
500 ml octu (můžeme dát ale dle chuti i méně)
600 g krupicového cukru
1 balení směsi k nakládání okurek
½ lžičky pyrosiřičitanu draselného pro konzervaci potravin 

Očištěné okurky nakrájíme na kolečka, cibuli nadrobno. Z ostatních surovin si uděláme nálev, který se zeleninou promícháme. Necháme 24 hodin odležet a rozdělíme do čistých sklenic. Nezavařujeme. 

ZAVAŘENÁ OKURKOVÁ DOBROTA 

500 g cibule
500 g papriky
3 kg okurek
300 g krupicového cukru
500 ml octu
1 balení směsi k nakládání okurek 

Zeleninu nakrouháme nebo nakrájíme na tenká kolečka (případně nahrubo nastrouháme). Zalijeme nálevem připraveným z ostatních surovin, naplníme čisté sklenice a zavařujeme 6-7 minut v tlakovém hrnci, nebo 15 minut při 85 stupních. Podáváme jako přílohový salát pečenému masu s bramborovou kaší. 

PIKANTNÍ OKURKOVÝ SALÁT 

3 kg okurek
3 lžičky soli
1 lžička pepře
1 lžička kari
dle chuti chilli
6 cibulí
1 malá (hořčičná) sklenička octu
¾ malé skleničky cukru
6 malých skleniček oleje 

Okurky nahrubo nastrouháme, cibule nakrájíme na kolečka. Okurky poté v míse posolíme a necháme asi 3 hodiny stát. Vodu, kterou pustí, slijeme. Přidáme k nim ostatní suroviny, promícháme a plníme čisté skleničky. Sterilujeme asi 15 minut při 80 stupních. Chutný salát je pak v zimě kdykoliv po ruce. 

MÁTE HODNĚ NEZRALÝCH RAJČAT? 

Nemusíte je vyhazovat, ani nakládat. Stačí vzít pětilitrovou sklenici, na dno rozložit 2-3 jablka, zasypat rajčaty a nahoru ještě jablka rozprostřít. Hrdlo uzavřeme papírem a necháme dozrát za oknem. 

OMÁČKOVÝ ZÁKLAD Z PŘEZRÁLÝCH RAJČAT I. 

1 kg rajčat
250 ml vody
sůl dle chuti 

Rajčata chvíli povaříme ve vodě a necháme vychladnout. Pak pomeleme ve strojku na rybíz – zbyde nám tak jen šťáva s masou bez semínek. Rozdělíme do sáčků, zavážeme a dáme do mrazáku. Směs do omáček a polévek je tak vždy po ruce. 

OMÁČKOVÝ ZÁKLAD Z PŘEZRÁLÝCH RAJČAT II. 

Do kastrolu nalijeme vodu tak, aby sahala asi do 1 cm výšky. Přidáme rajčata a necháme rozvařit. Přepasírujeme, ještě povaříme a dle chuti přidáme sůl a cukr. Rozdělíme do nahřátých čistých sklenic, zašroubujeme a otočíme dnem vzhůru. 

BEZINKOVÝ LIKÉR 

2 litry bezinek
1 litr vody
1 kg krupicového cukru
1 vanilkový cukr
3-4 lžíce uvařené silné kávy
500 ml rumu 

Bezinky povaříme ve vodě asi 15 minut. Přecedíme a nepasírujeme, jen vymačkáme. Pak k tekutině přidáme cukr a vaříme do rozpuštění. Poté přisypeme vanilkový cukr a ještě asi 3 minuty povaříme. Nakonec přimícháme kávu, zakryjeme pokličkou a necháme vychladnout. Do vychladlé tekutiny přidáme rum.
 

Pořad: Apetýt  |  Stanice: Brno
Čas vysílání: pondělí-pátek 10:04  |  Délka pořadu: 90 minut  
 

Nové články v rubrice

Jihomoravský kraj
  D1 EXIT 194 výjezd, směr Bohumín, práce údržby, omezení na dálničním výjezdu, Od 25.11.2017 11:00 Do 25.11.2017 16:00, Pozor!, Dosypávání krajnic a SDP, zdroj: ŘSD
  D1, mezi km 193.7 a 193.9, ve směru Bohumín – PL, práce na silnici, omezení na dálničním výjezdu, Od 25.11.2017 09:00 Do 25.11.2017 10:00, Pozor!, Prohlídky a měření, zdroj: ŘSD
  D1,mezi km 194.4 a 194,5, ve směru Bohumín – PL, práce na silnici, jízdní pruh uzavřen, Od 25.11.2017 10:05 Do 25.11.2017 12:00, Pozor!, Prohlídky a měření, zdroj: ŘSD

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace