Petr Sís pokřtil svou knihu o životě Antoina de Saint-Exupéryho

8. říjen 2014

Petr Sís, světově uznávaný a oceňovaný autor a ilustrátor knížek pro děti, se už před desítkami let usadil ve Spojených státech.

Petr Sís už vyprávěl - a to nejen malým čtenářům - příběhy několika pozoruhodných postav: Charlese Darwina nebo Eskymo Welzla. Teď tedy do své galerie zařadil i uctívaného francouzského autora s pozoruhodným životním příběhem.

„Je to knížka o autorovi, o kterém jsem četl ve 12 letech, a v té době jsem chápal Malého prince, že je o výzvě do života. Pak jsem to četl svým dětem o 50 let později a myslel jsem si, že je to o smutku nad životem,“ řekl Petr Sís.

„Osobně mě nejvíc uchvátil fakt, že Saint-Exupéry napsal Malého Prince v New Yorku před 71 lety a že se nikdy nenaučil anglicky. Takže bloudil po New Yorku a nemohl se s nikým pořádně pobavit.“
„Čtenáře možná zaujme fakt, že ztroskotal v libyjské poušti, kde bloudil, a to byla největší inspirace pro Malého prince,“ připomněl Petr Sís.

Jak také řekl, nechtěl se přímo odvolávat na Malého prince. „Ale chtěl jsem, aby obrázky lidem připomněly lištičku nebo fakt, že člověk se nemá dívat očima, ale srdcem.“

„Ale nechtěl jsem z toho přímo citovat. Nechávám na čtenáři, aby si našel tyto pravdy sám,“ zdůraznil Petr Sís.

autor: vlk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.