Přijďte se v Miláně osvěžit s Českou republikou, lákají brněnští architekti

30. leden 2015

Česká republika má výjimečnou šanci zazářit na světové výstavě EXPO 2015 v Miláně – a to díky mladým brněnským architektům Ondřeji Chybíkovi, Michalu Krištofovi a jejich kolegům.

Národní pavilon České republiky, který navrhli, už roste. Hostům nabídne možnost osvěžit se v bazénu, což by v horkém Milánském létě mohli ocenit. Právě do vody, která může symbolizovat i české a moravské lázeňské tradice či prostě tento živel jako celek, je ponořen pavilon představující návštěvníkům Českou republiku.

Tvůrcům projektu ještě nebylo třicet let, přesto uchvátili porotu a porazili starší kolegy. Jejich tým je vlastně česko-slovenský – Michal Krištof pochází ze Slovenska.

S Brnem dvojice své osudy spojuje už devět let. „Vše co mne spojilo s architekturou, má původ v Brně,“ svěřil se Marcele Antošové v pořadu Apetýt na vlnách Českého rozhlasu Brno.

Dnes kolem nich pracuje třináctičlenná skupina lidí, kteří tvoří návrhy pro národní i mezinárodní soutěže. Pavilon pro EXPO 2015 je jedním z nich. Jejich vize, které zahrnují například koncerty nad vodní hladinou, ocenila porota, v níž zasedli například známí architekti David Vávra či Eva Jiřičná.

Národní pavilon České republiky na světové výstavě EXPO 2015 v Miláně

Tvůrci přiznávají, že jejich dílo bude možná jedním z nejjednodušších pavilonů, které na EXPO vyrůstají. „Tu energii jsme vložili do funkčnosti bazénu,“ říká Chybík. Má tím na mysli právě jeho funkční využití i při koncertech, promítáních a dalších akcích.

Autoři dokonce dohodli, že speciálně pro pavilon vznikne kolekce plavek, které by si na místě mohli koupit ti návštěvníci, kteří o možnosti osvěžit se před vstupem do areálu netušili. „Možná bude i šťastná hodina, kdy budeme plavky rozdávat,“ prozradili ve vysílání Českého rozhlasu Brno.

Připomněli však, že přicházející nemají čekat klasický plavecký bazén. Bude v něm jen něco přes dvacet centimetrů vody, tak akorát pro osvěžení broděním či položením se do vody. „Bude v teplém italském létě sloužit jako odpočinková zóna celého Expa,“ doufají tvůrci.

Stavba pavilonu České republiky pro EXPO 2015

Celý navazující pavilon je založený tak, aby po uzavření výstavy EXPO bylo možné budovu rozebrat a odvézt do Česka nebo kamkoli jinam. Architekt Michal Krištof přiznává, že ho motivovalo, když se seznámil s osudem dánského pavilonu z EXPO v Šanghaji. „Budova zůstala na ocet někde v Číně za plotem, posprejovaná, opadaná. My jsme se toho chtěli od začátku vyvarovat,“ vysvětluje. Z pavilonu ČR v Miláně tak půjde později vytvořit například mateřskou školu.

Tvůrci přiznávají, že vyšli z osudu slavného českého pavilonu na EXPO 1958 v Bruselu. Ten našel nové uplatnění v Praze.

Na EXPO 2015 do Milána by mělo podle očekávání dorazit od května do října asi 20 milionů návštěvníků. Celkové náklady na stavbu, údržbu a demontáž budovy bez vnitřní expozice a provozu se pohybují pod sumou 70 milionů korun.

Spustit audio