Rozhlasové Toulky českou minulostí slavily 20 let

3. duben 2015

Brněnský rozhlas se stal dějištěm unikátních oslav: dvaceti let vysílání Toulek českou minulostí. Cyklu, který se právě v Brně rodí od 2. dubna 1995.

A stále patří k nejposlouchanějším pořadům Českého rozhlasu jako celku. Možná i proto přijeli věrní posluchači z celé Moravy. Oslava ve foyer brněnského rozhlasu přilákala hosty třeba z Uherského Brodu, Oslavan a dalších míst – neváhali skončit dříve v práci, nasednout do auta či vlaku a jet, aby se dozvěděli zajímavosti z příprav i vysílání cyklu a jeho zákulisí.

„Často si přeji napsat vám dlouhý dopis. Ovšem ten čas… Na poslech Toulek se ale vždy nějak najde,“ stojí také v písemné gratulaci, kterou napsal Pavel Březina z Hostivice. „V neděli ráno mne váš pořad probouzí jaké svěží hlas polnice. Vaše relace jsou nejen poučné, ale ozdobeny krásnou češtinou,“ napsal Emanuel Křenek z Opavy.

Tvůrci se proto ve čtvrtek nevyhnuli ani otázkám, kolik dílů ještě mají vymyšleno. „Odpovězte na otázku, kdy končí dějiny,“ poznamenal filozoficky Josef Veselý na dotaz, jestli si vybrali rok, který bude pro pořad tím posledním. „Já si myslím, že skončíme v budoucnosti,“ dodal rovněž šalamounsky režisér pořadu Jaromír Ostrý.

Symbolicky na jedno nadechnutí dokázali společně s herečkou Ivanou Valešovou sfouknout narozeninové svíčky a okouknout speciální dort. „Jeho zajímavostí je, že je z cukrářství, která využívá tradiční receptury, recepty po babičkách. Nemohu jmenovat firmy, ale v tomto ohledu to k Toulkám pasuje,“ komentoval výběr Jaromír Ostrý.

„Vždyť já se ani tolikrát nedokážu podepsat,“ smála se Ivana Valešová, když dostala do rukou hromádku certifikátů pro věrné posluchače Toulek. Nakonec dala svůj autogram na všechny – a slíbila doplnit svůj podpis také na ty, o něž si posluchači napíší (zde čtěte, jak na to). Ostatně, do Brna dorazilo tolik e-mailů, že zahltily schránku.

A co dalšího momentálně v dílně tvůrců Toulek vzniká? Josef Veselý právě dokončuje díl věnovaný Gustavu Frištenskému. A líčí v něm, jak známý silák a zápasník jako mladík dokázal překonat trénované sportovce.

Toulky si lze naladit na vlnách Českého rozhlasu Brno a on-line přehrávači na webových stránkách vždy v neděli po 10. hodině dopoledne.

Hlavní vchod do Českého rozhlasu Brno
Spustit audio