Rozhovor s autorkou internetové encyklopedie dějin města Brna

19. prosinec 2014

Brněnská historička se zaměřením na město Brno a jeho okolí, autorka řady knih a odborných článků o brněnském místopisu, historii, osobnostech či památkách, to vše je Milena Flodrová.

Počátky encyklopedie sahají do roku 1994, kdy se začalo uvažovat o tom, že by si Brno zasloužilo nové zpracování svých dějin. O pět let později se všechny dostupné záznamy začaly převádět z knižní do elektronické podoby.

Oficiálně začala encyklopedie vznikat v roce 2001. Tehdy to ale byla spíše jen databáze. Její autorky neměly ještě vůbec přístup k internetu, a tak musel databázi naprogramovat jejich kolega z neziskové společnosti Archaia Brno.

Dnešní podobu začala databáze získávat po třech letech. Zpočátku byla přístupná jen autorům, širší veřejnost do ní nahlédla poprvé až v roce 2004.

Databáze vznikla symbolicky ke 100. výročí založení Brněnského muzea. Všichni autoři se na ní podílí bez nároků na odměnu, práci vykonávají čistě z vlastního nadšení pro věc.

Původně měla encyklopedie 3 000 hesel a 800 obrazů, dnes už čítá 50 000 hesel a 16 000 obrazů. Dostupná je na webové adrese: encyklopedie.brna.cz

autor: Jonáš Bezděčka
Spustit audio

Související