Současné boty odporují zdravé noze, upozorňuje fyzioterapeutka. Pomoci může cvičení

14. únor 2017

Kdo z nás by to neznal? Rozbolavělá chodidla, křeče v nártu a bolavé paty. Důvodem mohou být třeba špatné boty. Cvičením chodidlům pomůžete.

Propána, další cvičení? To už mám cvičit na břicho a na záda a teď ještě chodidla, kde na to mám vzít čas? Pokud vám zrovna tato slova při čtení titulku letěla hlavou, určitě čtěte dál. Fyzioterapeutka Jana Papírníková v poradně Apetýtu totiž přesně s touto výtkou počítá.

„Pokud nechceme přímo cvičit, je dobré si domů pořídit nějakou akupresurní podložku. Umístit ji můžete třeba do koupelny, a když si ráno a večer čistíme zuby, postavit se na ni bosýma nohama,“ navrhla těm, kdo nechtějí o cvičení ani slyšet.

Tyto akupresurní podložky nebo třeba masážní ježky jste určitě už viděli – mají různé hrbolky a výstupky. Našlapováním na ně se vaše chodidla prokrví a stimulují, což jim velmi prospívá.

Podobné doporučení má fyzioterapeutka pro všechny, kdo většinu času tráví na kancelářské židli. „Pokud na vás zrovna nikdo nevidí, je dobré se na chvíli vyzout, dát si pod nohy třeba tuto podložky nebo různé masážní ježky, balonky nebo dřevěné válečky. Vaše chodidla vám za to budou vděčná,“ poradila v Apetýtu.

Zároveň upozornila, že důležitým krokem ke zdravým chodidlům jsou správné boty. Bohužel mnoho běžné prodávaných bot by přísným dohledem fyzioterapeutky neprošlo.

„Současné boty jsou problém. Jsou tuhé, nepoddajné, chodidlo v nich nemůže pracovat. Navíc jsou často úzké v oblasti prstů a přední části. Právě v oblasti prstů se chodidlo nejvíc křiví. Podívejte se na moderní boty a jejich tvar a na přirozený tvar nohy. Noha je prostě vpředu široká, tak jsme stvořeni a bota by měla kopírovat tvar nohy,“ konstatovala Jana Papírníková.

Čtěte také

Ani z podpatku není odbornice nijak nadšená, ale pokud už bota podpatek má, měla by mít alespoň širokou špičku.

A jak konkrétně lze chodidlům ulevit? Tyto cviky radí Jana Papírníková:

1. Vzít chodidlo do dlaní, rozpohybovat prsty, narovnat je (ale pozor, nevytahovat z kloubů).

2. S chodidlem položeným na podložce roztahovat prsty a zvedat je z podložky.

3. Pohybovat chodidlem, jako by to byla housenka „píďalka“. Pohyb ale nesmí vykonávat jen prsty, musí pracovat celá noha. Zkuste položit chodidlo na podložku a přitáhnout patu k prstům a vytvořit klenbu.

Další způsoby, jak chodidlům ulevit nebo je procvičit najdete ve videích v článku.

autor: ska
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.