Svítí červená, vysíláme. A v Brně tentokrát i malujeme. Podívejte se, jak to dopadlo!

19. únor 2015

V Českém rozhlase Brno se kreslily karikatury. Držitel desítek rekordů, brněnský karikaturista Lubomír Vaněk, je tvořil přímo ve vysílání.

Aby to nebylo snadné, moderátorka Jarka Vykoupilová mu pozvala portrétované přímo na místo. Do budovy rozhlasu dorazily dvě desítky posluchačů, kteří se změnili v živé modely. Šum fixu pohybujícího se po papíře ostatně mohli slyšet i lidé u rádií.

Lubomír Vaněk má mnoho svých rekordů zapsáno i ve slavné Guinnessově knize. Dokáže například portréty vystříhávat, ale také tvořit na čas – zhotovit tři karikatury za minutu.

Tentokrát ale byl pomalejší. „Když kreslím na čas, víc z toho bolí ruka. Ale hlavně se musím mnohem víc soustředit, nemohl bych reagovat,“ poznamenal.

I pro něj bylo nové, že musel nejen sledovat portrétovaného, ale také odpovídat moderátorce.

A tak vyprávěl, jak je složité kreslit karikatury pod vodou, kde by mu mohl speciální papír odplavat, stejně jako o tom, proč miluje Skotsko a skotskou kulturu. A jaké je to třeba kreslit čokoládou nebo jak to dělá, když současně s malováním hraje na hudební nástroj. A že by chtěl jednou vytvořit vlastní pohádku.

„To je paráda,“ svěřovali se hosté, zatímco si své portréty zakládali do obalů, aby se s nimi mohli pochlubit i doma. Z Lubomíra Vaňka se stala rychle jejich hvězda.

Brněnský karikaturista Lubomír Vaněk kreslil přímo ve vysílání

Byli i svědky malé premiéry, když Lubomír Vaněk poprvé nakreslil trojrozměrnou karikaturu – to když portréty moderátora Jiřího Kokmotose a webeditora Alexeje Maximova pokryl povrch míčů.

„To jsem ještě nezkoušel. Chce to jinou představivost a ideálně také to, aby dotyčný měl ideálně kulatou hlavu. Budu ještě trénovat,“ zasmál se. Ostatně, o jeho práci se budou moci opět přesvědčit posluchači brněnského rozhlasu - předběžně přislíbil účast na celodenním programu, který už nyní připravujeme na 20. června na náměstí Svobody v Brně.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.