Tajemství zeleného koření: co jste nevěděli o petrželi aneb když jídlo léčí

24. srpen 2016

Jsou lepší čerstvé bylinky nebo ty sušené? A jak je doma nejlépe pěstovat a sušit? A jaké má zelené koření účinky? Na to se ptala Marcela Antošová spolu s posluchači v poradně Apetýtu.

Petržel, libeček, bazalka nebo třeba máta. Na první pohled nenápadné zelené byliny, které umí polévku, salát i jakýkoliv jiný pokrm pozvednout o úroveň výš. Kromě výborné chuti a vůně ale má zelené koření i mnohé další vlastnosti, o nichž se příliš neví.

Jako třeba petržel, která podporuje trávení, nepatrně snižuje krevní tlak a působí i močopudně. Zároveň podporuje odkašlávání a pomáhá proti nadýmání. Ale není radno se jí příliš nacpávat.

„Petrželová silice obsahuje mimo jiné i thujon, který může vést až k obluzení organismu. Proto by ji ve větší míře neměly jíst těhotné a kojící ženy,“ upozorňuje Blanka Kocourková z Mendelovy univerzity.

Thujon najdete ale také v šalvěji nebo pelyňku – proslavil jej však hlavně alkoholický nápoj absint, ve kterém je pelyněk jednou z hlavních bylinek.

absinth

„Oblíbený libeček zase kromě dochucení polévky působí močopudně, podporuje trávení, mírní menstruační potíže a libečková tinktura se doporučuje jako součást čistících pleťových vod,“ doplnila odbornice.

Pokud libeček pěstujete v květníku nebo na zahrádce, můžete jej spotřebovat i poté, co vykvetl. Jen počkejte, až dozrají jeho plody – nažky. „Nechte potom uschnout celé květenství, nažky vydrolte a rozdrťte v hmoždíři. Můžete je potom použít jako polévkové koření,“ doporučuje Blanka Kocourková.

Trávení podporuje i kopr, který má údajně také vzpružující účinky a jeho silice zase působí antibakteriálně, proti houbám a má antioxidační účinky. Na zažívací problémy a proti zánětům poslouží další oblíbené koření: dobromysl. I když v poslední době se mu říká spíš oregano.

Správné sušení: pozor na příliš vysokou teplotu

Pokud byste rádi co nejvíce využili blahodárné účinky zeleného koření, je vcelku jedno, zda jej použijete čerstvě utržené nebo sušené. Klíčové ale je správné sušení a uchovávání koření.

„Teplota při sušení nesmí přesáhnout 35 až 40 stupňů Celsia. Dobře nasušené rostliny poznáme podle toho, že se dobře lámou. Skladovat bychom je měli v tmavých a vzduchotěsně uzavřených nádobách,“ doplňuje Blanka Kocourková.

Sušení a odrhnutí dobromysli

A dobrá zpráva pro všechny, kterým volné truhlíky obsadily okrasné květiny: bylinky a okrasné květiny můžete v klidu nasadit do společné nádoby.

„V takovém případě jen dejte pozor na některé víceleté druhy, jako je máta, které zahradníci označují za plevel, který vyžene všechny ostatní rostliny,“ dodává odbornice.

autor: ska
Spustit audio