Tlustí, protože se přejídají? Mnohdy je to naopak. Přibírají, protože jí příliš málo

16. březen 2016
Rendez-vous

Když chci zhubnout, musím méně jíst a víc se hýbat. Rovnítko, které na první pohled vypadá vcelku logicky, u mnoha lidí neplatí.

Potvrzují to výživoví poradci, kteří často u lidí s nadváhou nebo dokonce obezitou řeší opačný problém: jejich klienti jedí příliš málo, přijímají z jídla příliš málo energie, a přesto stále přibírají, nebo alespoň nehubnou.

Tento paradox souvisí s takzvaným bazálním metabolismem. „Jednoduše řečeno je to množství energie, které naše tělo potřebuje k udržení základních tělesných funkcí, tedy pro fungování vnitřních orgánů. Je to energie, kterou naše tělo vydá v klidovém stavu,“ vysvětluje Jana Kunčická z Ústavu ochrany a podpory zdraví Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Tato hodnota je u každého trochu jiná, souvisí například se skladbou těla – výškou, množstvím svalů i tuku – ale také třeba s věkem. „Například obecně platí, že muži mají vyšší bazální metabolismus, protože mají větší množství svalové hmoty než ženy. U žen s věkem vstupuje do hry i vliv hormonálních změn, který je velký a ovlivňuje podíl tukové složky,“ doplňuje výživová poradkyně Kunčická.

Když jíte málo, tělo začne spotřebovávat méně a víc ukládat

Zdravý člověk se podle ní může dopracovat k tloušťce nejen tím, že se přejídá, ale i tím, že jí příliš málo. „Lidské tělo se hlavně snaží zůstat při životě. Takže pokud mu dáváte příliš málo živin, pojede na pomalejší obrátky, sníží své energetické nároky, protože má strach, že nedostane najíst vůbec,“ vysvětluje fungování těla Jana Kunčická.

Pokud si tedy dietář se zpomaleným metabolismem dopřeje nějaký prohřešek, který by při správném stravování neznamenal žádný problém, tělo tuto energii navíc okamžitě uloží.


BMI: Body Mass Index
- index tělesné hmotnosti který se počítá podle tohoto vzorce: hmotnost/výška2
- zdravá váha je BMI v rozmezí 18,5 až 25
- nadváha je BMI v hodnotě 25 - 30
- člověk s BMI vyšší než 30 je obézní
- BMI si lze vypočítat i na různých internetových kalkulačkách

Klíčem k hubnutí je podle poradkyně naopak pestrý a přiměřený jídelníček. „Pořád se to někde opakuje, ale je to pravda. Jde o to, žádnou složku potravy úplně nevyřadit, pokud samozřejmě nemáte nějakou intoleranci. A důležitý je i přiměřený pohyb,“ dodává odbornice.

Zjistit, kolik jinak zdravých lidí s nadváhou nebo dokonce obezitou se přejídá a kolik naopak jí příliš málo, chtějí vědci z lékařské fakulty ve svém výzkumu. Nyní shánějí dobrovolníky, kteří mají zvýšené procento tuku a BMI (body mass index – ukazatel vypočítaný z výšky a váhy jedince) vyšší než 25.

„Těmto jedincům budeme měřit bazální metabolismus, což není nijak nepříjemné měření. Spočívá v tom, že k nám ráno přijdete, nasadíme vám na obličej masku se snímacím ventilem a vy budete půl hodiny v klidu nehybně ležet a dýchat,“ vysvětluje průběh měření Kunčická.

Účastníci průzkumu ale musí před měřením dodržet přísná pravidla: dvanáct hodin před měřením nesmí nic jíst, nesmí pít alkohol ani slazené nápoje nebo nápoje s kofeinem a dvě hodiny před samotným měřením nesmí pít ani vodu.

autoři: Monika Brindzáková , ska
Spustit audio